ANNONS

Fakta: Om EU-vård och extrem svettning

Vem får vård utomlands och hur? Vad är hyperhidros? Här reder Mitt i Stockholm ut frågor kring EU-vården och hidros.
ANNONS
Fakta

Mitt i granskar #svettnotan

Den här artikeln ingår i en artikelserie. Läs mer här:

Uppföljande artiklar på granskningen:

Landstinget i Stockholm måste betala minst 22,8 miljoner kronor till Svedklinikken i Köpenhamn. Detta enligt 762 domar i förvaltningsrätten som Mitt i Stockholm har gått igenom.

Bakgrunden är en vägledande dom från april 2016 som tvingar landstinget att stå för hela kostnaden när stockholmarna söker vård utomlands.

Här följer frågor och svar om vård utomlands:

  • Vadå EU-vård? Enligt en EU-lag från 2013 om fri rörlighet inom den europeiska vården har svenskar rätt att söka vård i andra EU- och EES-länder.
  • Kan jag få EU-vård? Svenska patienter är fria att söka vård i andra EU-länder även om vården finns i hemlandstinget. Det är faktiskt tvärtom: Vården måste finnas någonstans i Sverige för att du ska få den betald av landstinget.
  • Får jag EU-vården betald? Ja, den som fått vård i ett EU-land har rätt att söka ersättning via Försäkringskassan.
  • Hur stor är ersättningen? När lagen togs fram var tanken att ersättningen skulle spegla de så kallade utomlänsprislistorna.
  • Vilka prislistor? Sveriges landsting ska ha prislistor för vård som de utför åt varandra.
  • Men så blev det inte? Nej, domstolen tyckte att prislistorna var alldeles för otydliga, så domstolen tvingar nu landstingen att betala enligt de utländska klinikernas prislistor.
  • Vad händer nu? Domen var en bakläxa för landstingen som nu jobbar på att få fram ordentliga prislistor. Kanske kan de få domstolen att godkänna dem.
Fakta

Hyperhidros

Diagnos för extrem/överdriven svettning. Ungefär en person av 200 har hyperhidros som oftast beror på överaktiva svettkörtlar. Hyperhidros behandlas med antiperspiranter, läkemedel, injektion av botulinumtoxin eller operation av svettkörtlar.

Källa: 1177
Fakta

Botulinumtoxin

Behandlingen som ges på Svedklinikken, Karolinska och Akademiska är injektion med ämnet botulinumtoxin, närbesläktat med botox. Ämnet blockerar nervimpulser till svettkörtlarna och effekten kan sitta i upp till ett halvår. Sedan upprepas injektionen.

Källa: 1177
ANNONS