Fälgar för 40 000 stals

Fälgstölderna har ökat kraftigt i länet de senaste två åren och inför däckbytena ökar de ännu mer.

Vissa tjuvar monterar av alla bilens hjul på bara några minuter.

Yilmaz Sahin drabbades i Jordbro – och tvingas själv betala 20 000 kronor för nya däck och fälgar.

Yilmaz Sahin från Göteborg hade tillsammans med familjen bott över hos sin släkting i Jordbro natten till i måndags. Hos släktingen fanns inte plats för bilen, i stället ställde Yilmaz Sahin den på Jordbro centrums parkering.

Vid midnatt på söndagen tittade man till bilen och allt var lugnt – sex timmar senare var bilen uppallad på plankor och däck och fälgarna värda 40 000 kronor borta.

– Min son kom in och sa att hjulen var borta. Vi satt och åt frukost och jag trodde såklart att han skämtade. När jag kom ut blev jag ju chockad, det var katastrof. Vi skulle vara på ett bröllop i Göteborg om bara några timmar, säger Yilmaz Sahin.

Festplanerna gick om intet.

– Vi ringde till polisen som sa att de inte kunde göra något eftersom hjulen redan var borta. Bröllopet missade vi, säger Yilmaz Sahin.

Stölderna av fälgar och hjul har ökat med närmare 20 procent i Stockholms län under de senaste två åren.

Runt vinterdäcksbytet, den 1 december och bytet på vårkanten, den 1 apri, får polisen allt fler anmälningar om olika förrådsinbrott i tjuvarnas jakt på däck och fälgar.

Vissa hittar sina stulna fälgar eller däck på annonssajter.

– Vi beslagtar ibland hjul för att vi tror att de stulits, men hittar vi ingen märkning så måste vi lämna tillbaka dem till den misstänkte tjuven, säger Martin Bergström, som jobbar brottsförebyggande vid Haningepolisen och ger ett par tips.

– Ha låsta hjulbultar och ställ bilen där det är upplyst och där människor rör sig. Leker vi med tanken att tjuvarna är tre–fyra stycken och använder en planka som hävstång så behöver de bara en minut för att ta två hjul.

Hur organiserade är tjuvarna?

– Inte alls. Det här gör folk som behöver nya däck eller vill tjäna pengar. Man åker runt med verktyg och handskar och ser sig om.

Ni åker inte ut och söker spår?

– Nej, det blir inga spår om ingen skadat sig och lämnat blod på platsen.

För Yilmaz Sahin, som inte hade märkta hjul, blev smällen extra tuff.

Nya fälgar och däck kostar honom närmare 40 000 kronor och försäkringsbolaget står bara för hälften,

– Eftersom ingenting var nytt måste jag betala hälften själv. Inklusive självrisken blir det runt 20 000 kronor, det känns tungt, säger han.

Fakta

Handen i topp