ANNONS

Gick i fällan och friades – nu fälls hon

22-åringen jobbade i hemtjänsten och tog 1 100 kronor ur en kunds plånbok
22-åringen jobbade i hemtjänsten och tog 1 100 kronor ur en kunds plånbok
Först friad.
Nu fälld.
22-åringen som jobbade i hemtjänsten gick i chefens fälla och undgick därmed straff. Men nu har Svea hovrätt ändrat domen – och dömer kvinnan för grov stöld.
ANNONS

I oktober 2016 tog en 22-årig kvinna som jobbade i hemtjänsten 1 100 kronor ur en plånbok som tillhörde den äldre person i Nacka och som hon hjälpte i sitt jobb som hemtjänstanställd.

Pengarna hade 22-åringens chef lagt i plånboken, för att sätta dit 22-åringen och få stopp på stölder som chefen misstänkte 22-åringen för.

Men det gick inte som chefen tänkt. Hemtjänstchefen hade enligt Nacka tingsrätt lagt pengarna i plånboken för att pengarna skulle stjälas och friade kvinnan. Tingsrätten ansåg liksom 22-åringen att chefen utsatt 22-åringen för brottsprovokation och att hennes ”rätt till en rättvis rättegång undergrävts”.

Rakt motsatt uppfattning

Åklagaren överklagade.

Och nu har Svea hovrätt kommit fram till rakt motsatt uppfattning.

Hovrätten konstaterar att chefen haft för avsikt att skaffa bevis mot 22-åringen för att få stopp på stölder och att detta inte kan uppfattas som att chefen verkligen ville att pengarna skulle stjälas. Tvärtom, chefen hade lagt pengarna i plånboken för att avslöja och anmäla 22-åringen.

När det gäller provokation kommer hovrätten fram till att endast staten genom polisen eller andra brottsbekämpande myndigheter kan ta till brottsprovokation. I det här fallet har chefen på eget initiativ tagit till den här åtgärden och därmed har åtgärden ingen betydelse för hur man ska se på det som hänt, enligt hovrätten.

ANNONS

Villkorligt och böter

Hovrätten dömer 22-åringen till villkorlig dom och 17 600 kronor i böter. Minimistraffet för grov stöld är egentligen sex månaders fängelse men hovrätten tar hänsyn till att 22-åringen inte tidigare har dömts för brott och att Frivården har bedömt att risken för återfall är låg, 

Maximillian Molin är åklagare i målet:

– Jag tycker att hovrätten kommit fram till rätt slutsats och instämmer i deras bedömning.

Mitt har sökt 22-åringens advokat.

ANNONS