Fallet med käkben vid sopstation kan klaras upp

En renhållningsarbetare hittade den mänskliga käken vid en återvinningsstation.
Nu kan fallet vara på väg att klaras upp.

30 juni 2005 hittades en mänsklig käke på en sopstation i Boo. Skelettdelen som var delad mitt itu hittades av en renhållningsarbetare tillsammans med en hel del andra fynd i en sopsäck.

– Första tanken var att det var ett djur eller något. När jag tittade närmare efter såg jag lagade tänder, säger renhållningsarbetaren.

Enligt polisen hade käken utsatts för kraftigt våld och en hypotes har varit att kroppen styckats.

Dna från de oidentifierade skelettdelarna ska skickas till NFC och polisen hoppas att det kan leda till att offret kan identifieras.

Ny lag gör det möjligt att lösa fallet

Efter lagändringen som trädde i kraft vid årsskiftet som gör det möjligt för polisen att spåra misstänkta brottslingar genom att släktsöka i dna-register, har flera gamla brottsfall dammats av hos kalla fall-gruppen i Stockholm.

Det är Nationellt forensiskt centrum, NFC, som gör sökningen i dna-registret. Väntetiden kan vara lång, i vissa fall upp till flera år. Men i och med att polisen nu får efterfråga familjesökningar tas de om hand via en separat avdelning på NFC, vilket kortar väntetiden.

– Det är ofta ett problem att vi väntar på svar, men nu när man genom ett par fall sett att den här typen av sökning faktiskt kan leda till något är även NFC angelägna om att det blir gjort relativt snabbt, säger Göran Olsson som är en av utredarna som jobbar med de kalla fallen.

Fakta

Så funkar dna-registret

Dna-registret kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Spårregistret – okända dna-profiler från brottsfall.
  • Utredningsregistret – dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan straffas med fängelse.
  • Dna-registret – dna-profiler från personer som dömts för ett brott där påföljden är annan än böter, eller har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.
Källa: NFC