Fallet med knarksmuggling upp i rätten

Huvudförhandling i knarksmugglingsmålet där Järfällabo och Täbybo är åtalade. Dag 1. Bild in i rättsal utifrån. Maskad.
På måndagen startade rättegången mot Täbybon och Järfällabon som misstänks för knarkbrott.
Rättegången om Täbybon, som misstänks för att ha smugglat in stora mängder knark med ett flygplan, startade i dag. En Järfällabo som ska ha förmedlat 72 kilo cannabis står också åtalad.
Både männen har erkänt att de har träffats och utväxlat väskor, men de hävdar att de inte visste att det fanns narkotika i väskorna.

Tingsrätten behandlar under den första rättegångsdagen de åtalspunkter om grovt narkotikabrott som gäller både Täbybon och Järfällabon. Åklagaren hävdar i stora drag att Täbybon med flygplan ska ha smugglat in stora mängder narkotika och att han vid ett tillfälle ska ha tagit emot en stora mängd cannabisharts av Järfällabon.

Båda nekar till knarkbrott

Järfällabon har, enligt åklagaren, förvarat och överlämnat över 70 kilo cannabisharts, till Täbybon på en parkering vid McDonalds i Stäket. Järfällabon förnekar brott ”på grund av bristande uppsåt”, men nekar, enligt försvaret, däremot inte till att det är han själv som syns på polisens spaningsbilder från parkeringen.

– Vad som finns är en invändning om att han inte vetat om att det varit narkotika, kommenterar Viktor Carlberg, Järfällabons försvarsadvokat, åtalspunkten.

Täbybon som, enligt åklagaren, ska ha tagit emot narkotikan nekar till grovt narkotikabrott. Försvarsadvokat Daniel Marcus  säger att hans klient bekräftar att han har varit vid Stäket, men att Täbybon var där för att ta emot cigaretter.

Hur ställer du dig till åklagarens bevisning så här långt?

– Min klient förnekar. Det är min utgångspunkt, kommenterar Daniel Marcus måndagsförmiddagens förhandling.

Försvarsadvokat Daniel Marcus konstaterade i sin sakframställan att det är ostridigt att Täbybon är pilot och flyger en hel del, men han hävdar att det har varit i helt andra syften och att hans klient ska berätta om detta under vittnesförhören.

– Det hade helt andra syften än att ta in någon narkotika, säger försvarsadvokat Daniel Marcus.

Spanare följer efter

Åklagaren lyfte fram en spaningsfilm som en viktig del i beviskedjan. På filmen kan man kan se Täbybon och Järfällabon stå bakom sina bilar på parkeringen i Stäket. Spanarnas film visar hur Järfällabon lyfter över två tunga väskor till Täbybons bil. Männen grips dock inte då utan senare på var sitt håll.

Flera av polisens spanare följer efter Täbybon, som lämnar parkering i bilen och åker mot Västerås. Täbybon grips utanför Ikea i Västerås och då återfinns två väskor i bilen. Det är samma väskor som Järfällabon överlämnade i Stäket, enligt åklagarsidan.

De två väskorna visar sig vid kontroll innehålla cannabisharts. Totalt 72 kilo cannabisharts, enligt åklagarsidans analysrapport.

Åklagarens bevis: DNA-träff

Narkotikan i den ena rullväskan som återfinns i Täbybons bil matchar dessutom, enligt en annan analys som åklagaren låtit göra, med god sannolikhet en bit cannabisharts som vid husrannsakan hittas gömd i en sko i Järfällabons sovrum. Åklagaren har också fått en dna-träff, som kopplar ihop Järfällabon med Täbybons knarkfyllda väskor.

Under förundersökning har det, enligt åklagaren, inte framkommit några uppgifter om att Täbybon och Järfällabon känner varandra sedan tidigare.

Värt miljoner på gatan

Kammaråklagare Jonas Lövström har tidigare sagt att han anser att den misstänkta Täbybons knarksmugglingen skett på ett närmast affärsmässigt sätt och att detta bör ge ett högre straff.

– Det är professionellt agerande som vi inte ser som enstaka tillfällen och som bedrivs som en entreprenörsaktig­ verksamhet, har Jonas Lövström, kammaråklagare vid Internationella Åklagarkammaren, tidigare sagt till Mitt i Täby.

Åklagaresidan uppgav för rätten att narkotikan i Täbybons bil,  72 kilo cannabisharts, på gatan är värt mellan 2,9 och 7 miljoner kronor beroende på om det skulle säljas vidare i små eller stora partier.

 

Texten uppdateras – under måndagseftermiddagen förhörs vittnen