ANNONS

Fallfrukt lockar vilda djur och ökar risk för viltolyckor

I år har nästan alla rapporterade viltolyckor på ön skett med rådjur. Förutom en älgolycka i april och ett  ospecificerat djur i augusti.
I år har nästan alla rapporterade viltolyckor på ön skett med rådjur. Förutom en älgolycka i april och ett ospecificerat djur i augusti.
De senaste fem åren har viltolyckorna ökat kraftigt i Stockholms län. På Lidingö är det rådjuren som oftast blir påkörda.
Nu på hösten – i oktober och november är det störst risk att kollidera med vilt.
ANNONS
När höstmörkret kryper sig på och fallfrukten lockar i trädgårdarna ökar risken för viltolyckor.
– Låter man fallfrukten ligga på hösten kommer de på en gång, säger Fredrik Bergh, en av Polismyndighetens representanter i Nationella viltolycksrådet.
På Lidingö är det rådjuren som står för de flesta olyckorna. 2018 inträffade 48 viltolyckor på Lidingö, nästan uteslutande med rådjur. Hittills i år har 29 viltolyckor skett.
Viltolyckorna i länet ökar och precis som på Lidingö är rådjuren överrepresenterade. Ökningen har flera förklaringar, berättar Fredrik Bergh.

– För det första är det mer vilt. Vissa stammar har gått tillbaka, men rådjur och vildsvin har ökat. Och de står för den största delen av olyckorna.

Här skedde viltolyckorna på Lidingö enligt statistik som Nationella Viltolycksrådet har tagit fram.

 

Fakta

Tre tips

Så minskar du risken att köra på vilt

  • Var extra vaksam i gryning och skymning.
  • Tag skyltar om viltvarning på allvar.
  • Var noga med hastigheten.
Källa: Nationella viltolycksrådet