Falsk insamling för handikappade

Ett gäng bedragare som låtsas samla in pengar till förmån för döva och handikappade härjar i stan.

Förra veckan slog de även till i Bromma.

Bedragarna, som både är män och kvinnor, går runt med listor med namnunderskrifter till förmån för olika döv- och handikapporganisationer. När man väl skrivit på namninsamlingen ber de även om pengar.

– Jag har bara hört om det här tillvägagångssättet ute i Europa förut, det är först under våren de har kommit hit, säger Helena Fremnell, kommunikationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund (SDR).

Enligt Citypolisen har de fått in ett tiotal fall med samma tillvägagångssätt och beteende på sistone. Ligan misstänks ha rört sig genom landet under våren och har först på senare tid kommit till Stockholm. Bland annat har en man råkat ut för bluffen på en restaurang i Bromma.

För att få samla in pengar i offentlig miljö behövs ett tillstånd och det ska stå en organisation bakom. Men det är svårt att sätta dit någon. Hittills har en man i 20-årsåldern anhållits misstänkt för bedrägeri i Östersund efter att han samlat in pengar på ett liknande vis, enligt P4 Jämtland.

– Vi är aldrig ute och samlar in pengar på det här sättet. Våra medlemmar känner sig både kränkta och arga eftersom det här ger helt fel signaler. Dels framställs de döva som handikappade som behöver hjälp, plus att man lurar människor som vill hjälpa, säger Helena Fremnell.

Ålsten Frans Bergkvist från klass 6 i Höglandsskolan var en av de sista skolpoliserna. Nästa termin kommer skolpolisena inte att finnas längre. Skolpoliserna – elever i sjätte klass som vaktat vid övergångställen i närheten av skolor har funnits sedan 50-talet.

Enligt polisen har trafiksituationen förändrats radikalt sedan dess och beslutet att lägga ner handlar om att det inte är tillräckligt säkert för barnen att stå där.

Vi är aldrig ute och samlar in pengar på det här sättet.

Nu får skolpoliserna i bromma tacka för sig

Hovrätten ger staden rätt om gas

Bromma Stockholm Gas kan inte tvingas leverera gas till sina kunder i Bromma och Enskede. Det beskedet gav Hovrätten på fredagen till de 90 gaskunder som stämt bolaget.

Våren 2009 sa Stockholm Gas upp alla gasavtal med bolagets kunder i Enskede och Bromma. Gasnätet skulle tas ur drift av tekniska, säkerhetsmässiga men framför allt ekonomiska skäl.

90 av kunderna gick samman i en så kallad grupptalan och stämde Stockholm Gas. Tingsrätten gav gasbolaget rätt, och nu har Hovrätten gjort det samma.