Min lokala hjälte

Falsk polis rånade synskadad äldre

Rånaren kontaktade mannen på telefon och presenterade sig som polis. Sedan dök han upp hos den 91-årige, synskadade mannen och stal kontokort och 40 000 kronor i kontanter.

Den 91-årige och närapå blinde mannen i Järfälla trodde att den som ringde var en polis som jobbade med bedrägerier. När ”polisen” bad om att få se hans bankomatkort lämnade han därför över det, och dessutom sin plånbok – med 40 000 kronor i kontanter.

Tillvägagångssättet har blivit allt vanligare. Under en vecka fick närpolisen i Järfälla in fyra liknande anmälningar. Tjuvarna siktar in sig på äldre personer, och ringer och låtsas vara poliser. I telefon hör de sig för om offret har några värdesaker hemma och hur de förvaras. Sedan bjuder de in sig själva, och väl på plats tar de värdesaker, pengar och kontokort.

Även på andra håll i norr- och västerort har åldringsrånarna slagit till. Och brotten är svåra att utreda.

– Ofta finns inga bra signalement. Man är inte uppmärksam när man tror att det är en polis man pratar med. Dessutom handlar det om gamla människor som kanske har dålig syn eller hörsel, säger Peter Sundman, kriminalinspektör.

Hans råd är att alltid vara misstänksam när någon ringer och frågar om ens värdesaker.

– Be om namn på den som ringer. Ring sedan polisens växel och kolla om det är en riktig polis som har ringt. Det är bättre att vara extra misstänksam än att bli lurad.

Man är inte uppmärksam när man tror att det är en polis man ­pratar med.

Vem ska bli Järfällas nya mästerfotograf?

JÄRFÄLLA För andra gången är det nu dags att utse Järfällas bästa amatörfotograf i kommunens fototävling. Årets tema är ”Vardag i Järfälla”.

Tävlingen pågår till den 11 augusti och bidragen skickas in via kommunens webbplats, där man även kan rösta.

Förra året vann Ahmed Al-Breihi med Väntan på drömmen, som är tagen på ångbåtsbryggan vid Görvälns slott i Jakobsberg.

Nytt för i år är att det hålls en parallell tävling på Instagram.

Järfälla får toppbetyg för service

Järfälla Järfälla kommun får högsta betyg för service till invånarna. Kommunen är en av sex som får maxpoäng i företaget Service­scores undersökning av hur lätt det är att få hjälp och information. Även Upplands-Bro och Upplands Väsby finns med i toppen.

– Järfälla är ett utmärkt exempel på hur det ska vara för att man snabbt ska få hjälp. Går man in på kommunens hemsida hamnar man rätt på en gång. Känslan är att man från kommunen har ett genuint intresse att hjälpa till, säger Anders Örtengren, serviceexpert.