ANNONS

Falsk polisman kontaktar äldre

Uppgifter om pinkod till kontokort, konton och värdesaker. Det är vad en falsk polis frågat efter. Nu varnar både polisen och kommunen för bedragaren.
ANNONS

Förra veckan blev flera äldre personer, alla över 90 år, kontaktade via telefon av en person som sa sig vara polis. Personen ställde frågor om värdehandlingar och smycken och sa att han skulle komma till bostaden för att hämta kort och titta på smyckena.

– Ingen av de uppringda äldre personerna råkade illa ut. Ingen släppte in honom utan de kontaktade anhöriga, berättar Claes Ursing vid närpolisen i Tyresö.

En äldre dam sa först att mannen var välkommen men blev sedan avrådd av en bekant.

Claes Ursing menar att det inte är en slump att personen vänt sig till så gamla personer.

– Det är otroligt fult att ge sig på äldre. De kanske både ser och hör illa och är därför är lätta offer.

Både Tyresö kommun och polisen vill nu varna för den falska polisen och har även informerat äldreomsorg och hemtjänst.

– Polisen kommer aldrig hem och kollar värdesaker. Så om någon ringer ska man vara på vakt och kontakta någon anhörig som kan komma förbi, säger Claes Ursing.

Förra våren inträffade samma sorts bedrägeriförsök mot äldre där personer uppgav att de var poliser. En annan metod som polisen i Tyresö varit med om är att någon påstått sig vara ett barnbarn.

– Man har hittat information om barnbarn på internet. Sedan kan det ju vara svårt för en äldre person att veta i telefon om det verkligen är barnbarnet man pratar med.

ANNONS

Claes Ursing rekommenderar äldre att aldrig öppna dörren för obekanta.

– Ett tips är att skaffa en kedja eller spärr i dörren så man kan se vem det är genom en springa och inte behöva öppna dörren helt.

Fakta

Olika metoder

Utger sig för att komma från hemtjänsten.

Ringer och säger att det finns pengar testamenterade till den äldre och vill ha kortkod och kontonummer.

Falska dörrförsäljare.

Källa: Tyresö kommun