Falsk sköterska stal guld av äldre kvinna

Polisen jagar nu en falsk distriktssköterska som stulit guld och kontanter av en 86-årig kvinna i Tumba.

– Det går inte att utesluta att hon har en medbrottsling, säger Peter Klerhag vid Södertörnspolisen.

På kort tid har två liknande ärenden inträffat i länet. En yngre kvinna har utgett sig för att vara distriktssköterska och bett att få komma in och göra en undersökning. Ett har inträffat i Hagsätra och ett i Tumba. Det var för knappt två veckor sedan som det ringde på dörren hos den 86-åriga kvinnan i centrala Tumba.

– Kvinnan hade ett stetoskop med sig och sa att hon skulle undersöka 86-åringen för hemtjänstens räkning. De satte sig i köket och kvinnan lyssnade lite på kvinnans kropp, säger polisinspektör Peter Klerhag.

Samtidigt som kvinnan blev undersökt ställde ”distriktssköterskan” frågor om hennes boendesituation och familjeförhållanden.

Efter en stunds utfrågning lämnade den yngre kvinnan lägenheten. Först lite senare kände den äldre kvinnan att allt inte stod rätt till och började titta till sina värdesaker. Då upptäckte hon att kontanter från en låda i köksbordet var borta och att guldsmycken och ett armbandsur hade stulits.

– Den här typen av brott drabbar äldre väldigt hårt. En del blir rädda och får svårt att sova. Den här kvinnan känner sig skamsen för att ha gått på bluffen och det är det många som gör. Jag tror att det finns ett mörkertal här med äldre som skäms för att anmäla, säger Peter Klerhag.

Varianter på brott där man lurar in sig hos äldre finns det gott om. I förra veckan rapporterade Lokaltidningen Mitt i om ”bulltricket”, där äldre i Hägersten bjudits på bullar, och polisen har fått rapporter om att ”distriktsskötersketricket” använts norr om Stockholm.

– Vår bedömning är att tjuvarna samarbetar och förflyttar sig över riket, ­säger Peter Klerhag.

Om kvinnan som utgav sig för att vara distriktssköterska var ensam vet inte polisen.

– Det går inte att utesluta att hon har en medbrottsling, kvinnan drog igen köksdörren lite vid undersökningen. Oftast lämnas ytterdörren olåst så att en medbrottsling kan gå in.

Fakta

Var försiktig när det ringer på dörren

Var vaksam och öppna inte dörren för vem som helst.

Om någon utger sig för att vara utsänd från till exempel en vårdcentral, ring dit och kontrollera om personen är anställd där innan du släpper in någon.

Ring en anhörig och be den kontrollera om besökaren är äkta vara.

Var uppmärksam på obehöriga personer i trappuppgången. Ofta är bedragarna ute och rekognocerar i förväg.

Källa: Södertörnspolisen