ANNONS

Falska adresser säljs till nyanlända

En marknad där adresser kan säljas svart har blommat upp i Tensta och Rinkeby. För många nyanlända blir första steget in i samhället att köpa en svart adress.
En marknad där adresser kan säljas svart har blommat upp i Tensta och Rinkeby. För många nyanlända blir första steget in i samhället att köpa en svart adress.
Flera myndigheter misstänker att nyanlända betalar för att stå skrivna på falska adresser. Nu granskar Skatteverket tio adresser i Järva.

– Nästan alla jag känner gör så, säger Mohammed, som betalar för att stå skriven på en adress i Tensta, där han inte bor.
ANNONS

Bostadsbristen gör att nyanlända flyktingar tvingas betala för att komma in i det svenska samhället. För att få etableringsersättning och hjälp till arbete krävs en egen adress utanför Migrationsverket. Det har gjort att adresser blivit allt mer eftertraktade.

Mohammed, som egentligen heter något annat, berättar att han betalar 700 kronor i månaden för en adress i Tensta. Men han bor inte där, utan flyttar runt bland bekanta och hyr en postbox dit hans post skickas.

– Nästan alla jag känner gör på det här sättet. Det blir dyrt, men vad ska jag göra, säger han.

Det är olagligt att sälja falska adresser, däremot är det inte olagligt att många står skrivna på samma adress. Skatteverket kontrollerar ändå saken eftersom bostadsstatistiken ska stämma med verkligheten.

– Vi ser att problemet ökar och vi får uppgifter om att utsatta personer tvingas betala för adresser där de inte bor, säger verksamhetsutvecklaren Tobias Wijk som även menar att mörkertalet är stort.

Därför utför de nu fler riktade kontroller. I Järva tittar de just nu på cirka tio adresser där orimligt många är folkbokförda. I en tvåa i Kista står 15 personer folkbokförda. I en annan tvåa på 60 kvadratmeter i Södra Järva står 17. En lägenhet som Skatteverket granskar finns i Tensta. På 70 kvadratmeter har periodvis över 30 personer varit skrivna. I dag står 20 personer folkbokförda där.

Lokaltidningen Mitt i har talat med dem som står folkbokförda på adressen. 17 av dem bor inte där, utan flyttar runt mellan bekanta på andra orter i Stockholm. Flera av personerna uppger att de betalar mellan 300 och 1 000 kronor i månaden för att vara skrivna på adressen. Lägenhetsinnehavarna förnekar däremot att de tar betalt och säger att de bara vill hjälpa till.

Att nyanlända ofta skriver sig på adresser de inte bor och ibland även tvingas betala är också känt på Arbetsförmedlingens i Spånga, enligt Freyan Deniz, chef vid etableringskontoret. Hon berättar att de inte har någon skyldighet att följa upp dessa ärenden och på grund av sekretessen för de inte heller vidare informationen till Skatteverket.

Bostadsbolagen i Järva arbetar också med frågan.

ANNONS

– När vi upptäcker att onormalt många personer står skrivna på en adress startar vi en utredning. Vi märker tyvärr att handeln med svarta adresser är stor, säger ­Helen Larsson, kommunikatör vid Svenska Bostäder.