Falska anklagelser på Familjeliv

En mamma har dömts för förtal efter att ha lämnat ut obekräftade uppgifter om att en anställ förskolepersonal ska ha klippt ögonfransarna på hennes 1,5-åriga barn.
En mamma har dömts för förtal efter att ha lämnat ut obekräftade uppgifter om att en anställ förskolepersonal ska ha klippt ögonfransarna på hennes 1,5-åriga barn.
På internet anklagade mamman en förskolelärare för att ha klippt av dotterns ögonfransar.

Nu döms hon för förtal - en mycket ovanlig dom.

Det var för ett par år sedan som en mamma i Järfälla upptäckte att någon hade klippt av hennes dotters ögonfransar.

Hon misstänkte en anställd på flickans förskola. Sent på kvällen gick hon in på diskussionsforumet Familjeliv.se och skrev:

”Hjälp! En vuxen person, utbildad pedagog som kan klippa av fransarna på en bäbis som fyllde 17 månader samma dag, vad kan den människan göra mer?”

Mamman skrev både namn på förskoleläraren och var hon jobbade. Men hade inga bevis för sina anklagelser.

Den utpekade förskoleläraren anmälde mamman för förtal och åklagaren beslutade att driva fallet till domstol.

– I det här fallet valde jag att göra det eftersom uppgifterna som lämnats, att hon skulle ha klippt av ögonfransarna, var så allvarliga, och att hon dessutom lagt ut den på en internetsida där den kunde läsas av hur många som helst, säger Jenny H Karlsson, kammaråklagare vid Attunda tingsrätt.

Nyligen dömdes mamman till 50 dagsböter för förtal. Det är en mycket ovanlig dom.

Anledningen är att förtal inte faller under allmänt åtal och till skillnad från andra brott måste därför den enskilde själv driva målet. Det är bara i undantagsfall – om det är påkallat från allmän synpunkt – som åklagare får driva förtalsfall.

– Om något kan få stor spridning eller om någon blir särskilt utsatt, till exempel på sin arbetsplats, och det är väldigt klandervärda uppgifter, så brukar det vara påkallat att driva, säger Jenny H Karlsson.

I rättssalen i Attunda tingsrätt var det kammaråklagare Nils Råby som ansvarade för åklagarsidan. Han är nöjd med att mamman nu döms.

– Domen är helt riktig. Förtalet var bevisat och det var helt i linje med praxis, säger han.

Mitt i Järfälla har varit i kontakt med den förtalade förskoleläraren som har avböjt att medverka i en artikel.

Men skolledaren på den aktuella förskolan säger att uppgifter som kan få stor spridning på internet är en del av verkligheten för alla anställda inom skolan:

– Generellt är vi ganska utsatta, men det kan gälla alla som blir uthängda i sociala medier. Det är klart att det kan vara oroande och kännas obehagligt för personalen, men det hindrar oss inte från att göra vårt jobb.

Den dömda mamman har i förhör medgett att hon skrivit om förskoleläraren på nätet, men förnekat brott på grund av bristande uppsåt.

Fakta

Ovanligt att dömas för förtal

• Det är bara i undantagsfall som polis och åklagare får gå vidare när förtal och förolämpningar, så kallade ärekränkningsbrott, anmäls.

• Enligt en rapport från Brå läggs 96 procent av fallen ner.

• 2014 ändrades lagen så att åklagare ska kunna driva fler fall.

• Regeringen har utrett möjligheten att skärpa lagen ännu mer.

• I vintras presenterade en utredare nya lagförslag. Förtalsbrottet föreslås bli tydligare och anpassas till internet.

Källa: Krankt.se, polisen.se, regeringen.se, Brå