ANNONS

Falska barnbarn lurar till sig pengar

De ringer och säger sig vara barnbarn som behöver låna 10 000-tals kronor.

På kort tid har ­bedragare försökt lura flera äldre i Vasastan på stora summor pengar.
ANNONS

De senaste veckorna har polisen i Vasastan fått in ett tiotal anmälningar från äldre människor som har blivit uppringda av personer som sagt sig för att vara ett barnbarn och försökt lura av dem stora summor pengar.

I ett fall har de också lyckats.

– De ringer upp äldre och utger sig för att vara barnbarn som just ska köpa en bil, som de länge letat efter, men det fattas 30 000 kronor. Och de frågar om inte mormor kan låna dem pengar. Men de kan inte själva hämta pengarna, utan en bekant kommer förbi i stället, säger kriminalinspektören Kent Karlsson.

Han arbetar vid CIRCA-gruppen, Central Investigation Related to Criminal Aliens, som arbetar med att lösa mängdbrott mot äldre i hela landet.

Redan under förra året märkte de att bedragare började med ”barnbarns-tricket”.

Fenomenet har sedan rört sig runt i landet och nu kommit tillbaka till Stockholm.

– De människor som gör det här saknar samvete, säger Kent Karlsson.

Om de äldre inte har pengar hemma, så vill ”barnbarnen” gärna ha smycken eller guld i stället.

– När de gamla inte har känt igen ”barnbarnets” röst så har personen som ringer hävdat att han är förkyld, säger Leif Wiberg, polisinspektör vid närpolisen i Vasastan.

ANNONS

I Stockholm har bedrägeriförsöken ökat kraftig och enligt polisen har bedragarna kommit över mer än 100 000 kronor, plus en hel del smycken och guldföremål i staden.

I hela landet rör det sig om miljonbelopp. Polisen vet inte vilka bedragarna är, men en teori är att det rör sig om professionella ligor. Det har hänt att bedragarna vet vad de äldres barnbarn heter när de ringer, något som tyder på att de kartlagt sina offer.

– Jag tycker överhuvudtaget det är väldigt fult. Jag blir väldigt illa berörd, säger Brigitte Straubinger, ordförande för PRO i Vasa-stan, om bedragarnas sätt att lura de äldre.

Just det här tillvägagångssättet har inte diskuterats vid PRO:s möten men Birgitte Straubinger ser allvarligt på brotten och säger att det kan vara dags att ta upp frågan.

– Det är oerhört viktigt med information. Man måste vara väldigt vaken på det här, säger hon.

De som gör det här saknar samvete.Kent Karlsson Kriminalinspektör

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.