Falska blombud lurade och stal från äldre

Blommorna var i själva verket en förevändning att ta sig in i de äldres bostäder, eller lura av dem kontokort och koder, enligt åtalet.
Blommorna var i själva verket en förevändning att ta sig in i de äldres bostäder, eller lura av dem kontokort och koder, enligt åtalet.
Fyra män åtalas för en rad stölder och grova bedrägerier mot äldre i Stockholmsområdet.

Fjorton kvinnor och män, alla födda på 1920-talet, ska ha utsatts. En kvinna blev enligt åtalet av med tavlor och juveler värda en miljon kronor.

De misstänkta nekar till brott.

Offren bor alla i Stockholmsområdet – på Östermalm, Södermalm, Djursholm, i Hässelby, Sundbyberg, Bromma, Enskede. Det var under vår och vinter 2015 som polisen kopplade ihop ett stort antal anmälningar om stölder, stöldförsök och bedrägerier mot äldre med likartat tillvägagångssätt.

Enligt det åtal som lämnats in till tingsrätten gick det till såhär: Gärningsmännen ringde först upp och utgav sig vara blomsterbud och därför skulle leverera en blomma. Kort därpå kom två personer till offrets bostad och sa att de behövde en kvittens eller en betalning för en transportkostnad. De bad om bankkort och koder, vid några tillfällen hade de med sig kortläsare.

– I vissa fall har de lyckats att lurat av pensionären bankkortet och sedan stulit det. En farbror lade tillbaka kortet i en byrålåda han brukar förvara det i efter att han uppgett sin kod. Sedan var kortet borta och det hade gjorts uttag från kontot, säger åklagare Jonas Svanfeldt.

Männen misstänks ha gjort uttag på mellan 700 och 14 000 kronor från offrens konton. I flera bostäder stal de enligt åtalet värdesaker i samband med blomsterleveransen, av en kvinna i Stockholm smycken värde 50 000 kronor. En kvinna på Östermalm blev av med juveler, tavlor och annat gods till ett värde av en miljon kronor.

Hur offren valts ut är oklart.

– Det går bara spekulera i, men i något fall så har de frågat efter en av pensionärerna fullständiga namn. Så gissningsvis har de använt en söktjänst på nätet, säger Jonas Svanfeldt.

Samliga åtalade, fyra män varav tre från Stockholmsområdet, nekar till brott.

Men åklagare Jonas Svanfeldt anser att bevisläget är bra.

– Tillvägagångssättet är, med en avvikelse, på pricken likadant och lite udda skulle jag säga. Det finns också en omfattande spårning av telefontrafik.

En av männen åtalas även för häleri. Han misstänks ha pantsatt en diamantring och ett par örhängen som stulits vid en av ”blomleveranserna” på Östermalm.

Rättegången beräknas börja den 22 mars. Jonas Svenfeldt kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff.