ANNONS

Falska brandlarm har kostat 28 miljoner

brand
Brandbilarna får allt oftare rycka ut på falska brandlarm.
Falska så kallade automatlarm till Storstockholms brandförsvar ökar. Hittills i år har de kostat 28 miljoner kronor. Hela förra året kostade de 41 miljoner kronor. Nu ska siffrorna analyseras.
ANNONS

Till och med 8 september i år har Storstockholm brandförsvar ryckt ut 2437 gånger på grund av falska automatlarm i skolor, på äldreboenden eller andra offentliga lokaler i någonstans i de tio kommuner som brandförsvaret består av.

Hela förra året gjordes 3495 utryckningar på falska automatlarm. Storstockholms brandförsvar betraktar siffrorna som en ökning.

– Det finns en ökning, säger Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Så kallade automatlarm finns i offentliga lokaler, till exempel skolor och äldreboenden och parkeringsgarage. Larmet är kopplat till SOS Alarm som kallar på Storstockholms brandförsvar som i sin tur skickar en utryckningsstyrka så fort ett larm går. Om det konstateras att larmet var falskt kostar det den som äger larmet 11 780 kronor per utryckning.

Årets 2437 larm har alltså kostat cirka 28 miljoner kronor – pengar som ofta skolor och kommunala verksamheter för betala.

-Vi håller på med en analys av detta eftersom vi noterat att det skett en ökning. Vi vet att fler automatlarm har installerats. Men vi kan inte ge en djupare svar just nu, säger Veronica Sandström.

Vad kan falsklarmen bero på?

-Det kan vara matos som fått ett larm att lösa ut, tekniska fel, hantverkare kan har gjort arbeten spm påverkat larmen, till exempel.

Hur påverkar det är brandförsvaret?

ANNONS

-Vi betraktar alla larm som skarpa tills vi vet någonsin annat. Vi måste alltid göra utryckningar på de här larmen. Vår uppgift är att skapa trygghet för medborgarna. Då ska vi också använda våra resurser på ett så effektiv och klokt sätt som möjligt. Därför måste vi utreda orsakerna till detta, säger Veronica Sandström.

Fakta

Så många falsklarm var det i din kommun/stadsdel 1 januari -8 september

Östermalm: 505

Katarina: 325

Farsta: 138

Bänkkyrka: 230

Kungsholmen: 245

Kista: 143

Totalt: 2437

Vällingby: 175

Solna: 275

Lidingö: 49

Täby: 210

Vallentuna: 38

Vaxholm: 10

Åkersberga: 44

Värmdö: 47

 

 

 

Källa: Storstockholms Brandförsvar
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.