Falska brandlarm kostar skjortan

Enligt Toni Frank, leddningsoperatör på Täby brandstation, är det ofta vid bygg- och renoveringsarbeten som automatlarmen går i gång.
Enligt Toni Frank, leddningsoperatör på Täby brandstation, är det ofta vid bygg- och renoveringsarbeten som automatlarmen går i gång.
Byggdamm eller värme från maskiner kan göra att automatlarmet utlöses.
Byggdamm eller värme från maskiner kan göra att automatlarmet utlöses.
395 000 kronor. Det blev rekordsumman som kommunen betalade för falska brandlarm förra året.

Mer än var fjärde utryckning som brandförsvaret gör i Täby sker helt i onödan.

När larmet går rycker brandförsvaret ut. Men det är långt ifrån alltid man hittar någon eld att släcka. Över var fjärde utryckning i Täby görs för att ett så kallat automatlarm utlösts av misstag.

Ofta är det hantverkare som ställer till det, berättar Toni Frank, förste ledningsoperatör på Täby brandstation.

– Det kan vara byggdamm eller värme från utrustning som gör att larmet går i gång. Om de ringer och meddelar att det är ett falskt larm så åker vi bara dit med en bil, säger Toni Frank.

Bland annat har Täby centrum blivit rena stamkunden. De omfattande ombyggnaderna gör att automatlarmen startar med täta intervaller.

– Det är en stor fastighet med många sektioner, vilket ibland kanske gör det svårt för fastighetsägaren att ha överblick över var man periodvis borde stänga av larmet.

När brandkåren kommer till en brand eller en annan olycka kostar det ingenting för kunden. Falsklarm är desto dyrare.

Varje gång brandförsvaret rycker ut på ett automatlarm som visar sig vara falskt får kunden betala 13 600 kronor till Storstockholms brandförsvar. Pengarna går in i brandförsvarets verksamhet.

För Täby kommun har de felaktiga larmen blivit en dyr historia. 2010 blev slutnotan 90 000 kronor. Förra året fyrdubblades siffran till 395 000 kronor.

Inger Westin är ekonom på kommunfastigheter i Täby. Hon har ingen förklaring till alla automatlarm som startar utan att det faktiskt brinner.

– Det kan bero både på oaktsamhet och tekniska fel. Men varför det ökat på det här sättet har jag inget svar på, säger hon.

Bland de kommunala fastigheter som haft falsklarm finns både skolor och äldreboenden, enligt brandförsvaret. Ändå är inte Täby värst bland norrortskommunerna. I Danderyd är mer än vartannat brandlarm falskt.

En som gärna skulle se en minskning är Mikael Sjöborg, brandmästare i Täby.

– Det fastighetsägaren kan göra är till exempel att se till att de installerade automatlarmen är i gott skick. Sedan är det bra om man har en plan för när man tar emot hantverkare och kanske stänger av brandlarmet då, säger Mikael Sjöborg.

Automatlarm går i gång med hjälp av detektorer som kan liknas vid en brandvarnare. Skillnaden är att larmet går direkt till brandkåren. De finns monterade hos kunder som har ett särkilt avtal med brandförsvarsförbundet, som sjukhus, skolor och olika kommersiella byggnader.

Över 90 procent av alla automatlarm inom Storstockholms brandförsvar är falsklarm.

Fakta

Täby är näst värst i klassen

Även Lidingö, Solna, Stockholm och Sundbyberg ingår i Storstockholms brandförsvar.Källa: Storstockholms brandförsvar