ANNONS

Flest falska folkbokföringar i Botkyrka

Botkyrka kommun har flest felaktigt folkbokförda i landet.
Botkyrka kommun har flest felaktigt folkbokförda i landet.
Tiotusentals personer i Sverige är folkbokförda på en adress de inte bor på. Flest felaktigt folkbokförda finns i Botkyrka, visar tidningen Hem & Hyras granskning.
ANNONS

Flera tusentals människor i Sverige är folkbokförda på adresser som de inte bor på. Enligt Skatteverket rör det sig om mellan 5 000 och 10 000 personer bara i fjol skrev sig felaktigt. Värst är det i de områden som polisen kallar särskilt utsatta. Där kan det röra sig om upp mot sex procent av befolkningen som är felaktigt folkbokförda, enligt Hem & Hyras granskning. Fenomenet kallas för ”skenskrivningar” och det ökar. Enligt SCB:s statistik har 90 procent av landets kommuner fått en ökning av ovanligt stora hushåll de senaste fem åren.

Vem som helst kan i praktiken bokföra sig var som helst utan risk för repressalier

Sara Björkeholm

Flera statliga utredningar har försökt att kartlägga de felaktiga folkbokföringarna utan att lyckas. Marknaden rör sig i en form av gråzon. Juristen Sara Björkeholm tycker att dagens system är problematiskt.

– Vem som helst kan i praktiken bokföra sig var som helst utan risk för repressalier. Visserligen är det olagligt att vara skriven på en adress där man inte bor, men inte så olagligt att man kan straffas för det, säger hon till Hem & Hyra.

Nytt förslag kan stoppa falska folkbokföringar

I maj förra året föreslog regeringen att det skulle kunna bli straffbart att vara felaktigt folkbokförd och att brottet ska kunna leda till fängelse. Ett förslag som Kristian Halldin, polisens samordnare mot organiserad brottslighet, välkomnar.

– Det finns knappt någon yrkeskriminell som är bokförd på sin verkliga adress och deras verksamhet omsätter varje år miljardbelopp. Den som medvetet skriver sig på fel adress ska kunna dömas till böter eller fängelse i sex månader. Om det ingår i systematisk brottslighet kan det bli fängelse i upp till två år, enligt förslaget, säger han Hem & Hyra.

Fakta

Här bor flest felaktigt bokbörda

 1. Botkyrka
 2. Södertälje
 3. Lessebo
 4. Burlöv
 5. Flen
 6. Hylte
 7. Haninge
 8. Sigtuna
 9. Huddinge
 10. Borlänge
 11. Katrineholm
 12. Järfälla
 13. Åstorp
 14. Alvesta
 15. Filipstad
 16. Bjuv
 17. Malmö
 18. Upplands-Bro
 19. Landskrona
 20. Sundbyberg
 21. Svalöv
 22. Perstorp
 23. Gnosjö
 24. Nässjö
 25. Falköping
 26. Sorsele
 27. Eskilstuna
 28. Göteborg
 29. Gagnef
 30. Åmål
Källa: SCB/Hem&Hyra
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.