Falska guldförsäljare rapporteras i Jordbro

För polisen är det ett av de säkraste vårtecknen – för godtrogna bilister ett säkert sätt att förlora kontanter på.

De falska guldförsäljarna misstänks vara tillbaka, enligt polisen.

Vid lunchtid förra fredagen stod en bil vid trafikplats Jordbro längs riksväg 73 med varningsblinkers på och en man intill som försökte vifta in bilister.

Mannen var en av årets första misstänka falska guldförsäljare på Södertörn, enligt Södertörnspolisens underrättelseenhet.

När en polispatrull kom fram till platsen, bara minuter efter att allmänheten larmat polisen om misstänkt falsk guldförsäljning, hade både mannen och bilen försvunnit.

Hur länge bilen stått där var oklart, men på fredagen gjordes flera liknande iakkttagelser runt om i länet.

Bara någon timme efter händelsen utanför Jordbro varnade Haningepolisen på sin Facebooksida: ”Bara i dag har patruller skickats flera gånger till olika motorvägar, trafikplatser och liknande, med anledning av personer som stoppar trafikanter på olika sätt och försöker pracka på folk ’guld’. Den gamla devisen gäller fortfarande: ’verkar det för bra eller billigt för att vara sant, så är det inte sant’”.

– Ett par stycken av dessa ”försäljare” har sedan tidigare varit synliga i Östergötland i år, säger Susanne Friberg, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Det handlar hittills bara om enstaka misstänkta fall på just Södertörn, betonar polisen.

– Vi tror på successivt fler observationer ju varmare det blir. Då blir det större tillströmning av de här ärendena. Vi har sett det de senaste åren och vi ser inget som skulle ha förändrat situationen. Det är E4 och riksväg 73 och de andra stora motorlederna det handlar om. I regel på påfarter, säger Susanne Friberg.

Polisen vet i dagsläget inte om, eller hur många, som kan ha lurats.

Fakta

Svårt för polisen lösa bedrägerierna

Det är svårt för polisen att hitta folk som lurats av ”guldförsäljare”. Mörkertalet tros vara stort eftersom de flesta som lurats inte hör av sig till polisen. I stället är det andra vittnen, som sett smycken och kontanter byta ägare, som larmar.

I brist på uppgifter från målsägande är det därför svårt att utreda brotten.

Inte sällan utger sig bedragarna, som stannat längs motorleder eller bensinmackar, för att ha motorproblem och vara i behov av kontanter. Smycken utan egentligt värde utbyts mot kontanter. Bedragarna kan vara påstridiga.

Källa: Polisen