Falska hantverkare misstänks för stölder

En 82-årig kvinna i Bromma är en av flera äldre som blivit lurad på hundratusentals kronor.

Falska hantverkare misstänks stå bakom brotten. I dag startar rättegången mot en 19-årig man.

En av de misstänkta, en 19-åring, har enligt åtalet sagt till flera äldre personer i västerort att han jobbade som hantverkare. Han greps i Umeå i början av juni. I hans husvagn hittade polisen bland annat nyinköpta kläder, inredningsföremål och ett kvitto som kan kopplas till stölden hos den 82-åriga kvinnan i Bromma.

Det var i mitten av mars som 19-åringen, hans bror och en vän enligt åtalet knackade på hos kvinnan. Hon märkte aldrig att hon blev bestulen utan trodde att männen var där för att erbjuda sig att laga både taket och skorstenen.

Först när hennes son någon vecka senare kontrollerade om något saknades, uppdagades stölden. Kvinnan hade då blivit av med såväl briljantsmycken som kontokort.

När sonen kontrollerade mammans konto upptäckte han att det stulna kortet använts i Täby centrum där inköp gjorts på Hugo Boss och sedan också Swarowski. Sammanlagt hade kvinnans saldo minskat med 100 000 kronor.

Några dagar efter besöket hos kvinnan i Bromma ska männen ha befunnit sig hemma hos en Alzheimersjuk man i Spånga, som är i 80-årsåldern. Enligt åtalet fick de honom att ta ut 8 000 kronor som betalning för reparationer som de påstått att de gjort på hans tak. För att männen skulle fortsätta jobbet krävde de enligt åklagaren ytterligare 250 000 kronor, vilket de under ett bankbesök ska ha fått den äldre mannen att föra över till ett annat konto.

Personalen på banken i Kista, dit männen fört honom, reagerade inte, trots att man noterade att han verkade förvirrad.

När mannens dotter upptäckte hantverkarnas åverkan på taket uppger hon att det gjorde ont i hela kroppen. Skorstenen var isärplockad och i taket fanns ett stort hål.

– Det här är ju något man läser om i tidningen, man tänker sig inte att det ska hända ens egen pappa. Jag tycker att det är skandal hur man utnyttjar äldre människor, säger hon.

Även en strokedrabbad man på Ekerö, också han i 80-årsåldern, ska senare under våren ha råkat ut för 19-åringen. Enligt åtalet blev mannen av med 20 000 kronor. Även ett hotell i Visby som 19-åringen och hans vänner ska ha besökt står bland dem som nu kräver ersättning.

Förutom fynden från husvagnen kommer åklagaren under rättegången att visa upp en rad fotografier där 19-åringen, hans bror och vän ses handla och ta ut pengar. Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till ett fall av grov stöld, tre fall av grovt bedrägeri, bedrägeri och skadegörelse.

Den 19-årige mannen nekar till brotten.

– Han har bara utfört jobb åt en annan man och inte förstått att någon blivit lurad, säger Joel Apitzsch, 19-åringens advokat.

Jag tycker att det är skandal hur man utnyttjar äldre människor.Dottern till mannen i Spånga