Falska id-handlingar spreds från Årsta

I förra veckan slog polisen till mot en fabrik för ­falska id-handlingar i Årsta.

Här ska två män i 30-årsåldern ha tillverkat falska pass, körkort och id-kort.

Polisen hade i flera månader spanat på byggnaden, som enligt SVT:s ABC låg i Årsta partihallar.

Förra tisdagen slog de till, och beslagtog ett stort antal id-handlingar och avancerad utrustning för att tillverka pass, körkort och id-kort.

Dessutom anhölls två män i 30-årsåldern, hemmahörande i västerort. De häktades i torsdags, misstänkta för grov urkundsförfalskning.

– Vi märkte att det fanns många falska id-handlingar i omlopp, handlingar som höll hög kvalitet. Det är allvarligt eftersom det gör det lättare för kriminella att begå bedrägerier. Därför prioriterade vi ärendet hårt, säger Niclas Larsen som är insatsledare och chef för operativa gruppen vid bedrägerisektionen i Region Stockholm.

Han vill inte kommentera uppgiften om att fabriken låg vid Årsta partihandlar utan uppger enbart att tillslaget ägde rum i Årsta.

Niclas Larsens grupp samarbetade både med Nationellt forensiskt centrum (före detta Statens kriminaltekniska laboratorium) och med Nationellt bedrägericentrum. Dessutom deltog Nova, polisens specialenhet mot grov organiserad brottslighet, vid tillslaget.

– Vi bedömer att det här inte bara är ett regionalt ärende utan ett nationellt. Det finns en massa köpare och ärendet växer, säger han.

De häktade männen är misstänkta för att ha sålt de falska id-handlingarna till kriminella som använt dem när de begått grova brott.

Andra kunder har, som Niclas Larsen uttrycker det, varit ”vanliga Svenssons” som till exempel har velat parkera med handikapptillstånd.

Polisen misstänker även att människor på flykt från andra länder har varit kunder – de har kunnat köpa falska pass av de två männen.

– De har kunnat köpa sig en trygghet, men på falska grunder. Det är ett slags människohandel, säger Niclas Larsen.

Han ser allvarligt på denna typ av brottslighet, inte minst för att de personer som fått sina id-handlingar kapade drabbas hårt.

– Det är ett mycket obehagligt brott att bli utsatt för och ställer till det rejält för den som blir utsatt, säger han.

De båda häktade männen är kända av polisen sedan tidigare.

Vi märkte att det fanns många falska id-handlingar i omlopp.niclas larsen, ­bedrägerisektionen