Falska pass tillverkades i partihallarna

I en lokal i parihallarna tillverkades falska pass, uppehållstillstånd och parkeringstillstånd. Verksamheten var omfattande och förfalskningarna av god kvalitet.

Nu har två män dömts till fängelse för grov urkundsförfalskning.

Ett stort antal präglingsmaskiner och falska urkunder mötte polisen när de gjorde tillslag mot en lokal i Årsta partihallar i mars. Två män åtalades sedan för förberedelse till grov urkundsförfalskning och grov urkundsförfalskning. I lokalen tillverkades flera hundra falska urkunder så som svenska och utländska pass, id-kort, pass, körkort, uppehållstillstånd och bankkort.

Ett stort antal föremål togs i beslag. Det handlade om en skärmaskin för utskrift av präglingsmönster, laminat för handikapptillstånd, körkort och uppehållstillstånd. I datorer fanns photoshop-program som använts i verksamheten och mappar med namnen ”KlaraIdkort” och ”KlaraIdkortLösa”.

I en kortskrivare kunde polisen ur ett minne få fram ett 30-tal kort som skapats i skrivaren. Dessutom hittades falska svenska pass och parkeringstillstånd, utländska körkort och pass som låg i lokalen.

Enligt NFC (Nationellt foreniskt centrum) visar beslagen att det pågått en omfattande förfalskarverksamhet i lokalen där gärningsmännen producerat ett lager med detaljer till falska urkunder och sedan tillverkat dem. Förfalskningarna har varit av god kvalitet.

I onsdags dömde Stockholms tingsrätt två män för förberedelse till grov urkundsförfalskning och grov urkundsförfalskning till fängelse i tre år och elva månader vardera. Brottet anses grovt eftersom gärningen är av särskild farlig art och att det har rört sig om en omfattande produktion som till stor del varit avsedd för att användas i ytterligare brottslig verksamhet.