Falska poliser på Norra bantorget

Insändarskribenten hyllar personen som hittade plånboken.
Ge inte dina pengar till folk som påstår sig vara poliser.
De påstod att de var poliser som skulle kontrollera att turisterna växlat till sig äkta sedlar. I själva verket var de ficktjuvar och stal pengarna.

De tre männen är sedan tidigare kända som ficktjuvar. När de i början av april kom till Stockholm med buss från Norge hade den svenska polisen blivit tipsad och kunde därför skugga dem till det vandrarhem där de bokat rum.

Polisen fick också information om att de tre männens specialitet var att lura av turister pengar genom att påstå sig vara poliser.

Redan dagen efter att männen kommit till stan fick polisen in en anmälan från tre kvinnor om att de blivit bestulna just med den metoden på Norra Bantorget.

En av männen gick fram till kvinnorna med en karta och ställde en fråga. Samtidigt dök de två andra upp och sa att de var poliser. De ville veta om kvinnorna hade på sig falska pengar eller droger och dessutom kolla deras legitimationer. Kvinnorna lämnade över sin valuta, männen låtsades räkna igenom pengarna och ge dem tillbaka. Först efteråt insåg kvinnorna att de inte fått tillbaka hela summan.

En dryg timme senare greps männen efter att ha fört över pengar till sina släktingar i hemlandet.

Alla tre döms nu till tio månaders fängelse. Åklagaren ville också att de skulle utvisas men eftersom de är EU-medborgare får detta bara ske om de allvarligt hotar ordning och säkerhet, vilket inte tingsrätten tycker de gör.

Enligt åklagaren blev kvinnorna av med motsvarande 46 000 kronor i euro och US-dollar. Tingsrätten anser dock att det inte går att bevisa en förlust på mer än 28 000 kronor.

Och eftersom det inte heller går att bevisa hur mycket pengar var och en av turisterna blev av med kunde de inte heller få något skadestånd.