Falska rörmokare stal 94-årings smycken

En 94-årig kvinna i Gustavsberg fick ett telefonsamtal om en nära förestående kontroll av vattenrören. En dryg timme senare hade kvinnans lägenhet tömts på smycken och kontanter.
– Vi vill varna andra. Det här är bondfångeri på hög nivå. De är fräcka så in i helvete, säger den bestulna kvinnans son Robert.

Den 94-åriga kvinnan, som bor vid Gustavsbergs hamn, vill inte att familjen framträder med efternamn, men är enligt sonen Robert angelägen om att sprida information om det som har hänt – för att varna andra.

Det var en sen eftermiddag några dagar efter nyår som stölden skedde, enligt Robert. 94-åringens assistent från hemtjänsten hade just gått då telefonen ringde. En kvinna sa sig ringa på uppdrag av bostadsrättsföreningens styrelse. Det hade varit problem med rören och nu hade man fått i uppdrag att verifiera att rören fungerar, uppgav kvinnan i luren.

Upptäcktes av hemtjänsten

Fem eller tio minuter senare ringde en man på 94-åringens dörr. Han sa sig vara där för att kontrollera vattenledningarna.

– ”Jag kan hjälpa dig” sa den här mannen till min mamma. Sedan ställde han hennes rullator vid dörren och hjälpte henne in i de olika rummen. Han ledde henne mellan rum och satte på kranar, säger Robert.

Men ingen svarade. Då hade de tagit pengar och smycken och gått.

Robert, son till den 94-åriga kvinnan

– Till slut lämnade han henne ensam i ett rum, på en stol. Efter ett tag började hon förstå att hon hade blivit lämnad där och började ropa: ”Var är ni?”. Men ingen svarade. Då hade de tagit pengar och smycken och gått, fortsätter Robert.

När hemtjänsten dök upp i hemmet någon timme senare hittades kvinnan sittande på samma stol, med vattenkranarna på.

– Det var ju bra att de inte slog ned henne. Men de är ju fräcka så in i helvete, säger Robert.

”Det var välplanerat”

Han säger att modern, under vandringarna i lägenheten, kunde höra en kvinnas röst från andra rum.

– Det här var välplanerat. De har haft koll på när hemtjänsten lämnade lägenheten, de har kollat upp min mammas namn, telefonnummer och portkod och att bostaden var en bostadsrätt, säger sonen Robert, som nu vill uppmana vänner och anhöriga att värna lite extra om de äldre:

– Ni som är vänner eller släktingar, prata med era äldre. Uppmuntra dem att kontakta någon om de får förslag som de inte är helt säkra på. De kanske har vänner i sitt eget hus som de kan ringa och höra om det hela verkar rimligt. Eller så kan de ringa till sina barn. Många vill inte störa sina barn på jobbet. Men ring, säger jag.

Polisen: Inte ovanligt

Händelsen i Gustavsberg har polisanmälts. Sven-Erik Olsson, presstalesperson för polisen i Stockholm, säger att stöldsättet är välkänt. Dock ändrar tjuvarna titt som tätt sitt tillvägagångssätt.

– Tidigare ringde man och utgav sig för att vara ett barnbarn eller barnbarnsbarn. Det är borta nu. Nu ringer man och säger sig vara från assistans, hemtjänst eller från fastighetsägaren. Man säger att man vill kolla elementen eller ventilationen. Säger man att man ska kolla element eller liknande är man ofta klädd som en hantverkare.

Medan någon lotsar offret till ett eller flera rum går en medhjälpare in i andra rum och letar efter smycken och plånböcker, säger Sven-Erik Olsson.

– Det händer också att man kör ett enklare trick och säger att man vill låna papper och penna för att skriva ett meddelande till någon i huset. Jag skulle vilja råda folk att vara oerhört vaksamma.

Värmdö kommun varnade i höstas för falska ventilationskontroller. Läs den varningen här.