ANNONS

Fältsjukhuset står öde – har inte tagit emot några patienter

stsl, corona, fältsjukhus, älvsjömässan. Pressträff för nya fältsjukhuset i Älsvsjömässan.
I fältsjukhuset finns det 60 salar med tio sängar i varje.
Snart två månader efter att fältsjukhuset i Stockholmsmässan stod redo att tas i bruk har hittills inga patienter vårdats där.
Men att riva det är för tidigt, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
– Det finns inget sådant beslut, utan vi följer utvecklingen, säger han.

ANNONS

Fältsjukhuset i Stockholmsmässan i Älvsjö har stått redo för att ta emot covid-19 patenter sedan början av april.  Här finns 60 salar med tio sängar i varje, vilket är lika många slutenvårdplatser som det finns på Karolinska universitetssjukhuset.

Bildextra: Så ser det ut inuti fältsjukhuset i Älvsjö

Det var försvarsmakten som på uppdrag av Region Stockholm byggde upp sjukhuset på bara några dagar.

Men snart två månader efter att sjukhuset stod redo att tas i bruk har fortfarande inga patienter vårdats där.

Fältsjukhuset byggdes för att ha reservkapacitet i fall platserna på de andra sjukhusen inte skulle räcka till. Vi har varit beredda på att snabbt kunna öppna upp Älvsjö sjukhus, men vi inte har behövt ta dit patienter eftersom kapaciteten hittills har varit god på de andra sjukhusen, säger Björn Eriksson, sjuk- och sjukvårdsdirektör i regionen.

stsl, corona, fältsjukhus, älvsjömässan. Pressträff för nya fältsjukhuset i Älsvsjömässan. Björn Eriksson, Hälso - Sjukvårdsdirektör.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Christian Lärk

Ett av de senaste budet var att använda vårdplatserna till rehabiliteringsvård för covid-19-patienter som intensivvårdats, men även det ser ut att kunna hanteras på de ordinarie sjukhusen.

ANNONS

Men att avveckla fältsjukhuset i det här läget är ändå för tidigt.

– Det finns inget sådant beslut, utan vi följer utvecklingen. Det är fortsatt många som vårdas på sjukhus, så än kan vi inte slappna av. Det har inte bara stått tomt, utan medarbetare har utbildats där i fall att vi behöver öppna upp sjukhuset, säger Björn Eriksson.

Tidigare var beredskapen att sjukhuset skulle kunna öppna inom 72 timmar om behovet fanns. Nu när läget inte anses lika akut har det ändrats till två veckors framförhållning.

Inget färdigt avtal om hyra

Vid sidan om själva vårdbiten har ett bråk om hyran blossat upp mellan Stockholmsmässan och Region Stockholm, rapporterar Expressen.

Enligt Stockholmsmässans beräkningar landar arbetet de lagt ner på att bistå vid uppbyggnaden av sjukhuset på 48 miljoner kronor.

Men något färdig avtal fanns inte när bygget drog igång, och man är fortfarande inte kommit överens.

– Jag tror att man från regionens sida inte har haft tid att fokusera på själva avtalet utan att prio från både regionen och oss har varit att få klart sjukhuset så snabbt som möjligt och därför har avtalsdiskussionen påbörjats senare, Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan, säger till Expressen.

Till Mitt i säger Björn Eriksson att det finns en muntlig överenskommelse med Stockholmsmässan, och att förhandlingar om ett formellt avtal fortfarande pågår. Han vill inte kommenterar några summor innan det är klart.

– Nu håller vi på att slutföra ett formellt avtal. Det är svårt att ta höjd för alla eventualiteter och för hur länge vi kommer att behöva lokalerna. Så snart det är klart kan vi presentera det, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.