SM i fältskytte avgörs i Kungsängen

Från SM i fältskytte 2016.
Från SM i fältskytte 2016.
SM i fältskytte skulle egentligen ha hållits i Strängnäs i maj. Men kvällen innan tävlingen fick den ställas in. I helgen avgörs tävlingen istället på Livgardets skjutfält i Kungsängen.

På grund av en miss i ansökningsförfarandet avblåstes SM i fältskytte dagen innan tävlingen skulle gå av stapeln den 6 maj på Häradsfältet i Strängnäs. Tillresta deltagare fick vända om och jakten på ett annat skjutfält påbörjades.

Svenska skyttesportsförbundet vände sig till Stockholmsklubben och tävlingen är nu istället förlagd i Kungsängen och pågår lördag och söndag.

– De frågade oss och vi tyckte att vi kunde ta det. Vi hade kapacitet att klara det och dessutom ett skjutfält tillgängligt, säger Klas Gustafsson som är tävlingssekreterare på Stockholms skytteförbund.

Krockar med älgjakten

Totalt deltar 219 skyttar i tävlingen – ett femtiotal färre än normalt eftersom tävlingen nu krockar med älgjakten. Omkring hundra funktionärer sköter driften runtomkring.

På lördagen avgörs tre klasser: öppen klass, veteranklass och junior. På söndagen är det kikarskytte och ett riksmästerskap för veteraner.

Från förra årets SM i fältskytte.

– Det stora är öppna klassen på lördag, då deltar omkring 70 stycken, säger Klas Gustafsson.

En av favoriterna inför tävlingen är Kalix-skytten Leif Sandberg. Han har under året visat stor säkerhet i både själva skyttet och i bedömningar av vind och avstånd, vilket har inneburit många toppresultat från hans sida.

Andra toppnamn är Olle Gabrielsson från Rommehed och Andes Petersson från Älmhult som blev bäste svensk under årets Nordiska mästerskap i Danmark.

Ser fram emot blåst

Man räknar med att tävlingen blir mycket jämn, så Klas Gustafsson på Stockholms skytteförbund ser fram emot en vindpinad söndag.

– Det blir lite vind på söndagen vilket gör det lite svårare för kikarskyttarna. Påverkar inte vinden nånting så är det väldigt många som får väldigt många träff, så det blir mer en strid, säger Klas Gustafsson.

Klicka här för att ta del av resultaten under helgen.