Fame blev Fejm i Botkyrka

Här tillverkas dräkter inför helgens shower.
Här tillverkas dräkter inför helgens shower.
På 80-talet samlade tv-serien Fame svenskarna i tv-sofforna.

Ingalill Adelly följde dramat om eleverna på musik- och dramaskolan i New York och ville starta något liknande i Alby.

30 år senare har Scenskolan Fejm haft 10 000 elever.

Till helgen ställer sig minst 150 elever från Scenskolan Fejm på en stor scen i Hangaren i Alby. Det är dags för Scenskolan Fejm att fira 30 år med dunder och brak. Publiken ska sitta vid dukade långbord.

– Vi hoppas på 1 000 personer under föreställningarna, säger Therese Sallhed, chef och producent på Scenskolan Fejm.

Sedan förra veckan har förberedelserna inför jubileet varit intensiva. Samtidigt som det stora scenbygget pågick i stora hallen satt eleverna Anton Sallhed och Fanny Winblad i ett intilliggande rum och sydde kostymer till ett Lady Gaga-nummer.

Tio sångare och 45 dansare ska kompas av professionella live-musiker under det inslaget.

– Numret utspelar sig i en slottsmiljö från 1700-talet, berättar Anton Sallhed.

Scenskolan fejm startade 1984 efter en idé från Uttranbon Ingalill Adelly. Hon följde då den då populära tv-serien Fame, som handlade om musik- och dramaelever på en skola i New York.

– På den skolan skulle man nå sina toppar med blod, svett och tårar. Jag ville göra något liknande, men det skulle inte vara lika hårt, säger hon.

Ingalill Adelly ingick i en referensgrupp till fritidsnämnden och lade fram sitt förslag när kommunen ville göra fritidsgårdarna temainriktade. Det blev napp. Tanken med Fejm var att skapa gemenskap kring scenen, att eleverna skulle stärkas som personer, och att verka för integration.

– Man kan samla många olika intressen kring scenen. Alla är lika viktiga. Det är inte bara de som står och sjunger som behövs, utan även scenografin, ljuset, ljudet, och kostymerna, säger hon.

I samband med den 2,5 timmar långa juileumsföreställningen kommer en utställning att visa scenskolans 30 år.

– Det har varit en ständig utveckling mot att bli bättre. Enda hacket var 2008 då vi tvingades lämna lokalerna i Albyskolan som var vårt hjärta. De nuvarande lokalerna är inte ändamålsenliga, säger Therese Sallhed.

Men nu ser hon fram emot helgens shower.

– Publiken ska få en upplevelse av hur det är att vara fejm-elev. Vi bygger en catwalk-scen och i föreställningen ska man få komma till en massa olika världar och få en känsla av både skräck och komedi.