ANNONS

Familj flydde från hus i lågor

Fyra personer lyckades förra veckan rädda sig ur ett brinnande hus utanför Åkersberga.

En person i familjen fick senare föras till sjukhus med rökskador.
ANNONS

Strax före klockan sex på morgonen förra måndagen fick räddningstjänsten larm om en pågående brand i ett hus i Lervik utanför Åkersberga.

När brandkåren anlände hade branden spridit sig i hela det cirka 60 kvadratmeter stora huset.

– En familj bodde i huset men de hade hunnit ut och befann sig hos grannen, säger Magnus Bengtsson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Fjorton brandmän med två tankbilar och två räddningsbilar från brandkårerna i Åkersberga respektive Vallentuna deltog i släckningen som gick relativt snabbt. Skador runt fönstren i husets bägge ändar visar att elden ändå hunnit sprida sig innan man fick kontroll på situationen.

Vid branden utrymdes för säkerhets skull ytterligare ett bebott hus i närheten. Vid halvelvatiden på förmiddagen var brandkårens insats avslutad.

– Det gick ganska snabbt, säger Magnus Bengtsson.

En familjemedlem fick föras till sjukhus med rökskador. Det är inte känt om skadorna är allvarliga. Huset i Lervik beskrivs av brandförsvaret som totalskadat.

Vad som orsakade branden i Lervik är inte känt. Polisen har inlett en utredning om eventuell allmänfarlig vårdslöshet, vilket är en förutsättning för att man ska kunna göra en utredning och teknisk undersökning om brandorsaken.

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tycks Österåker vara relativt förskonat från bränder i hus. 2010 gjordes bara 0,4 räddningsinsatser per 1 000 invånare vid brand i byggnad i kommunen, vilket är en tredjedel av rikssnittet 1,2.

ANNONS