ANNONS

Rimas familj kan vräkas när som helst

Rima kan behöva flytta från lägenheten vilken dag som helst.
Rima kan behöva flytta från lägenheten vilken dag som helst.
När som helst kan polisen komma och avhysa Rimas familj. För en vecka sedan löpte hyreskontraktet ut och kommunen behöver lägenheten till andra bostadslösa. Men familjen vet inte var de ska ta vägen.
ANNONS

Hemma hos småbarnsföräldrarna Najla och Mohamed är det mesta är nerpackat i flyttlådor. De har bott i lägenheten i fyra år men nu har kommunen meddelat att de måste flytta.

– Jag vågade inte ha sakerna uppe. De kan komma vilken dag som helst och byta låset. Jag vill inte att de bara ska ställa ut allting på gatan, säger Najla Sedeeqpiro.

Det äldsta barnet Rima leker med sin Pippi-docka, lillebror Josef tittar nyfiket på. Sara, nio månader, ligger mest och tittar upp i taket.

Sara är forfarande hemma med mamma. Rima och Josef går i förskolan i Täby. Foto: Erik Lejdelin

– Jag flydde från Irak och fick uppehållstillstånd 2011. Jag träffade min man ett år senare och vi gifte oss samma år, säger hon.

Najla föder sin son

Mohamed började jobba som byggnadsarbetare och snart efter giftermålet fick de sitt första barn, en son.

Mamma Najla tillsammans med dottern Sara, 9 månader. Foto: Erik Lejdelin

– När Hassam var fyra månader upptäckte vi att han inte var lika aktiv som andra barn.

ANNONS

Hassam led av en ovanlig sjukdom och prognosen var tydlig: han skulle inte överleva sin tvåårsdag.

Hassam begravs i Täby

Efter att de bott som inneboende hos en annan familj tvingades de flytta när deras egen familj växte och Hassam blev allt sjukare. 2014 fick de flytta in i en lägenhet i andra hand som Täby kommun ordnade.

I april 2015 dog Hassam. Han begravdes i Täby och sonens död drabbade Mohamed hårt.

– Jag besöker hans grav varje dag.

Mohamed framför sin sons grav i Täby.

”Det är ingen som vill ha en familj med tre barn”

Beskedet: Ni måste flytta

Ett halvår efter begravningen fick de beskedet att de måste flytta.

– Jag sa att vi inte har hittat någon ny bostad. Det är ingen som vill ha en familj med tre barn, säger Najla.

De fick mer tid och frågade alla de kom i kontakt med: barnmorskor, läkare, barnens förskolepersonal och vänner. De letade på Blocket och frågade andra privata hyresvärdar.

Familjen lever på redan på lånad tid. När Mitt i träffar dem har kontraktet redan gått ut. Foto: Erik Lejdelin

Sorgen efter sonens död och den växande oron med bostaden tyngde Mohamed. Han kunde inte koncentrera sig på jobbet och började gå i samtal med en psykoterapeut.

Sista hyran med posten

Terapeuten skriver i ett utlåtande till kommunen att ”mannen var den som huvudsakligen skötte om det barn som dog vilket också gjorde att bindningen dem emellan blev väldigt stark”.  I läkarutlåtande står det att Mohamed lider av bröstsmärtor kopplade till stressen av att hitta en ny bostad. I december 2017 fick de sin sista hyresavi.

– Jag jobbar som byggnadsarbetare och det finns mycket jobb i Stockholm, jag vill heller inte flytta för långt bort från min sons grav, säger Mohamed.

Men bostadsbristen är ett faktum och kommunen säger att fler familjer står på kö. Täby måste erbjuda bostäder under etableringsperioden annars bryter de mot lagen. För nyanlända finns det plats för cirka 400 personer på Täby Park Hotell, och det finns cirka 200 lägenheter för bostadssociala ändamål i kommunen. Flyttar man inte ut blir det en sak för Kronofogden och polisen.

– Vi erbjuder ett stort stöd under etableringstiden, men det är alltid upp till varje individ att hitta en egen bostad. Har man inte hittat någonting, så kan lösningen bli vandrarhem eller liknande, säger socialchef Claes Lagergren i Täby kommun.

Najla förstår att det inte var meningen att de skulle bo här för alltid. Hon säger att de bara vill ha mer tid på sig.

Familjen har packat ner sina ägodelar i flyttlådor eftersom de är rädda för att de tvingas flytta när som helst. Foto: Erik Lejdelin

Har ni letat tillräckligt efter ny bostad?

– Vi har letat och frågat alla vi känner. Jag har stått i en bostadskö i åtta år i Stockholm, men det krävs minst tio år. Det enda jag har tänkt på de senaste åren är ny bostad, säger Najla.

Tiden för kontraktet har ju redan gått ut, om de kommer genom dörren nu, vad händer då?

– Vi vet inte. Vi vet inte vad vi ska göra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.