Familjedaghem får föreläggande: ”Bristerna blev väldigt tydliga”

Tomas Selin (C) efter föreläggandet mot familjedaghemmet.
Tomas Selin (C), ordförande i förskolenämnden i Huddinge.
Familjedaghemmet där tre barn rymde från en utflykt i april måste styra upp sina rutiner för att behålla sitt tillstånd.
Igår kväll beslutade förskolenämnden i Huddinge om ett föreläggande.

Senast den 24 maj måste familjedaghemmet i Huddinge visa att de lever upp till kraven i sitt tillstånd. Främst handlar det om att styra upp sina rutiner, något som aktualiserades i samband med rymningen den 25 april då tre barn till slut hittades av en privatperson på en brygga vid sjön Trehörningen.

– Om det inte var för den händelsen hade vi nog inte haft samma intensiva tillsyn av den här verksamheten. Vi har gjort flera besök de senaste veckorna och bristerna blev väldigt tydliga. När sådana här saker händer måste rutinerna fungera, säger Tomas Selin (C), ordförande i förskolenämnden.

Om Huddinge kommuns tillsyn visar att familjedaghemmet inte uppfyller kraven i föreläggandet kan det bli aktuellt att stänga ner verksamheten, berättar Tomas Selin.

– Med hänvisning till skollagen har vi möjlighet att återkalla tillståndet, säger han.

Föreläggandet kan överklagas till den 7 juni.

 

Mer

Så säger kommunens utredare:

”Utifrån utredningen i ärendet är förvaltningens bedömning att huvudmannen i dagsläget inte uppfyller de föreskrifter som gäller för verksamheten och villkor för huvudmannens beslut om rätt till bidrag”.

Ur underlag till beslut i förskolenämnden den 15 maj 2019