Familjefar brutalt torterad i sitt hem

En familj på Lidingö togs som gisslan under ett par timmar. Pappan i familjen blev brutalt misshandlad. Gärningsmännen greps av polis när de var på väg att fly från Lidingövillan.
En familj på Lidingö togs som gisslan under ett par timmar. Pappan i familjen blev brutalt misshandlad. Gärningsmännen greps av polis när de var på väg att fly från Lidingövillan.
En man i 50-årsåldern från Lidingö torterades svårt av två män i sitt hem. Under den extremt grova misshandeln klipptes pappans lilltår nästan helt av. Samtidigt befann sig familjens barn på övervåningen. Motivet ska ha varit att få tag i familjens äldste son. Nu åtalas de båda männen.

Vid 03-tiden en tidig morgon i mitten av februari i år bröt sig två män in i en villa på Lidingö. Lidingöfamiljen låg då och sov och väcktes bryskt av de två männen. Enligt åtalet ska de två inkräktarna ha misshandlat mannen i familjen brutalt. Med råa och hänsynslösa metoder ska de med en sax nästan ha klippt av mannens tår. I stämningsansökan står det ”med nästintill komplett avlägsning/amputation av lilltårna”. De ska även ha skrapat bort hud på hans kropp, bränt honom med en cigarett och misshandlat pappan så att näsbenet knäckts. Duon ska även ha sparkat Lidingöbon upprepade gånger.

Åtal mot de två männen väcktes i tisdags och Peter Svedén är åklagare.

– De var ute efter äldsta sonen. De försökte tvinga pappan att få dit sonen. Därför började de misshandla honom. Jag menar att det var en tortyrliknande misshandel, säger han.

– Hans lilltår blev i princip avklippta, säger han.

Barnen i familjen sov på övervåningen men väcktes och tvingades lyssna när pappan skrek av smärta. Misshandeln pågick länge samtidigt som gärningsmännen hotade både pappan och mamman med att de skulle dödas.

Mamman i familjen tilläts gå upp till barnen.

– Åtföljd av en av männen fick hon gå upp och trösta barnen, säger Peter Svedén.

I två timmar hölls familjen som gisslan. Vid ett tillfälle lyckades pappan fly. Ett vittne som LT har pratat med berättar att pappan sprang ut i mörkret och skrek efter hjälp.

Efter att pappan hade lämnat villan tvingade de två männen mamman i familjen att köra dem ifrån Lidingö. Men de kom inte långt. Familjens bil stoppades kort därefter av polis innan de hunnit lämna ön.

– Pappans skrik hade fått grannar att ringa till polisen. Och mamman i familjen hade lyckats gömma en mobil som ett av barnen använt för att ringa efter polisen, säger Peter Svedén.

En av männen är även åtalad för att ett par dagar före händelsen på Lidingö ha misshandlat sonen och sonens kvinnliga vän i en lägenhet i Gamla stan. I ett dygn var mannen kvar i lägenheten och höll kvinnan som gisslan.

Det som hänt i lägenheten i Gamla stan uppdagades först efter händelsen på Lidingö.

De två männen är inte hemmahörande på Lidingö och de är inte kända av polisen sedan tidigare. Huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt inleds på torsdag i nästa vecka. Förhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.

Brottsrubriceringen är bland annat grov misshandel som kan ge mellan 4 och 10 års fängelse.