Familjeföretag i Brunna prisas för sin tillväxt

Josefin Norrestam, Morgan Norrestam och Pia-Maria Norrestam.
Josefin Norrestam, Morgan Norrestam och Pia-Maria Norrestam.
Svenskt kosttillskott startades i en gammal lada i Bålsta för 13 år sedan. I dag har företaget lokaler i Brunna på 30 000 kvadratmeter.
Den starka tillväxten prisas nu av Dagens Industri, som årligen utser årets Gasellföretag.

– Det är jättekul att bli uppmärksammad. Personalen är minst lika stolt som jag är, säger Morgan Norrestam, vd på Svenskt kosttillskott.

Ett familjeföretag

I företaget jobbar även hans fru, två systrar, en barndomskompis och dennes bror, samt fruns bror som dessutom träffade sin tjej på arbetsplatsen.

– Man kan säga att det är ett familjeföretag. 10 av drygt 40 anställda tillhör familjen, säger Morgan Norrestam.

Han grundade företaget år 2005, med ett startkapital på knappt 100 000 kronor efter att ha sålt en lägenhet i Täby med vinst.

– Företaget startades i Bålsta. Mina föräldrar hade en hästgård därute och vi inredde en oisolerade gammal lada till kontor och lager, berättar Morgan Norrestam.

Från 50 till 30 000 kvadratmeter

Han bodde då på gården och hade inte särskilt stora omkostnader. Med tiden har företaget vuxit rejält och ladan på 50 kvadratmeter har bytts ut mot 30 000 i Brunna.

– För tre år sedan flyttade vi från sekelskiftslokaler i Bolinder strand i Järfälla till mer än dubbelt så stora i Brunna. Sedan dess har vi gått från 30 till strax över 40 anställda.

Vad krävs för att lyckas inom en konkurrensutsatt marknad som kosttillskottsbranschen? 

– Du måste bygga ett varumärke. I dag kan i princip vem som helst sälja kosttillskott på en global nivå via internethandel, så det handlar om att få folk att lita på en genom kvalitet och snabba leveranser. Allt det hänger samman med varumärket.