Familjen Dahlqvist bostadsköp en bra affär

Susanne Dahlqvist älskar att bo i Hammarbyhöjden men kan tänka sig att flytta längre ut längs linje 17 för att få mer bostad för pengarna.
Susanne Dahlqvist älskar att bo i Hammarbyhöjden men kan tänka sig att flytta längre ut längs linje 17 för att få mer bostad för pengarna.
Då ville Susanne Dahlqvist absolut inte lämna innerstan. Nu älskar hon att bo i Hammarbyhöjden. Och familjens bostadsrätt har ökat snabbt i värde.
– Jag tycker vi har det bästa huset i hela Hammarbyhöjden. Vi bor i sista huset på en väg och har helt fritt mot Nytorps gärde.

Susanne Dahlqvist och hennes man flyttade in i bostadsrätten i Hammarbyhöjden för fjorton år sedan. De bytte var sin lägenhet i innerstan, den ena vid Hornstull och den andra på Gärdet, mot hyresrätten i Söderort.
– Egentligen ville jag bo innanför tullarna i en gammal fin lägenhet, men vi fick inte så många förslag. Vi fick den här i Hammarbyhöjden. Min man tyckte det var väl jättebra. Jag tyckte varför ska jag flytta dit?
I dag längtar Susanne Dahlqvist inte tillbaka till stan. Hon lyfter, precis som många mäklare, fram betydelsen av att Hammarbyhöjden har tunnelbanestation och närheten till Nackareservatet. Hon kan sakna kafé- och restaurangutbudet i stan, men det är enkelt och snabbt att ta sig in.
– Jag vill bo nära en tunnelbana. Inte minst har man fått bevis för att det är bra nu när det varit snökaos. Jag märkte ingenting av det när jag skulle till jobbet, säger hon.
Familjen fick år 2008 möjlighet att vid en ombildning till bostadsrätter köpa loss lägenheten. De betalde 1,9 miljoner kronor för fyran på 85 kvm. I dag ligger snittpriset i Hammarbyhöjden per kvadratmeter mer än tre gånger högre. Snittpriserna på bostadsrätter längs linje 17 skiljer sig stort, enligt den genomgång Lokaltidningen Mitt i tagit del av. Susanne Dahlqvist säger att hon nu kan tänka sig att flyttar några stationer längre ut för att få större lägenhet, helst med två badrum.
– Vi gick på någon visning i Björkhagen. Jag visste redan innan att det inte var två badrum, men den var mysig med etage. Om vi ändå ska flytta härifrån så vill jag gärna ha större. Min dotter har ett väldigt litet rum.
Bagarmossen är maxavstånd från stad, säger hon. Skarpnäck är helt uteslutet.
– Jag har knappt varit där. Det känns stökigt, det säger rykten, och det är lite för långt bort, säger Susanne Dahlqvist

Fakta

Så påverkar pendlingstiden bostadspriset

  • Kartläggning som bostadssajten Hemnet gjort tillsammans med Svensk Mäklarstatistik bygger på prisdata från 44 000 bostadsköp i Stockholm. Genom att plocka ut postnummer med gångavstånd till tunnelbanan och koppla dessa till sålda bostadsrätter har man fått fram snittpris per kvadratmeter i förhållande till pendlingsavstånd in till T-centralen.
  • Observera att det handlar om en jämförelse av snittpris. Det individuella priset på en bostadsrätt påverkas sannolikt av flera faktorer t ex närhet till naturområden och arkitektur men även hur hög månadsavgiften är. Mindre lägenheter tenderar att säljas till ett högre kvadratmeterpris än stora.

Gullmarsplan
60 100 kr/kvm (restid med tunnelbana 12 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 305 500 kr

Skärmarbrink
65 400 kr/kvm (restid med tunnelbana 12 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 597 000 kr

Hammarbyhöjden
62 100 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 415 500 kr

Björkhagen
58 700 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 3 228 500 kr
Kärrtorp
53 000 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 2 915 000 kr

Bagarmossen
52 500 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 2 887 500 kr

Skarpnäck
37 300 kr/kvm (restid med tunnelbana 12-20 minuter till T-centralen)
Tvåa på 55 kvm 2 051 500 kr

Källa: Hemmet/Mäklarstatistik