Familjen flyttar in i ett växthus

Huset som kommer att bli ett annorlunda inslag i landskapsbilden har ritats av Fredrik Ohlsen på Tailormade arkitekter.
Huset som kommer att bli ett annorlunda inslag i landskapsbilden har ritats av Fredrik Ohlsen på Tailormade arkitekter.
Björn Wallentinus och hans familj flyttar en ­liten bit av norra medelhavet till Sundby.

Där bygger de Vallentunas första naturhus med eget kretslopp och som ska bli självförsörjande på frukt och grönt.

– Egentligen är de helt enkelt ett växthus som byggs på ett vanligt hus, förklarar Björn Wallentinus som tillsammans med sambon Linda i förra veckan slutligen fick grönt ljus från kommunen att påbörja byggandet av Vallentunas första naturhus i Sundby, nära Brottby.

Tomten ligger vackert med utsikt över skog och vidsträckta odlingsmarker.

En studsmatta och ett par gungor åt döttrarna Lova och Saga vittnar om att familjen vistas en hel del på tomten.

Huset är det femte i sitt slag i Sverige. Först ut var arkitekten och humanekolgen Bengt Warne som byggde ett naturhus i Saltsjöbaden på 1970-talet.

Det är från Bengt Warnes tankar om det goda gröna boendet och från ett relativt nybyggt hus i Dalsland som Björn och Linda hämtat inspiration.

Ritningarna visar ett timrat trähus med platt tak.

Runt huset ska ett stort växthus monteras.

– Växthuset bildar ett klimatskal runt huset så ytskiktet slits inte och det blir en värmebuffert runt om, säger Björn.

Växthuset sköter också reningen av husets avloppsvatten. Allt avloppsvatten leds via ett teknikhus som finns på tomten ut i växtbäddarna.

Växterna suger åt sig näringen och vattnet som blir över renas i en anlagd bäck och ut i en stenkista.

– Sedan har vi ju lyxaspekten. Med växthuset har vi en medelhavsträdgård runt hela huset som kan användas så fort det blir varmare som ger mat och frukt. Klimatet blir ungefär som norra medelhavet, säger Björn.

Han och sambon Linda tyckte det var lika bra att satsa på något speciellt och annorlunda när de gjorde en så stor satsning som att bygga ett eget hus.

Men det handlar också om en oro för klimatet och en vilja av att själva göra något för att bromsa den egna miljöpåverkan.

– Världen håller på att gå sönder. Bortsett från värmeökningen har vi sönder små ekosystem, till exempel bina som dör. Det kommer att bli svårare att få mat i framtiden. Vi vill åtminstone visa andra att det finns alternativa sätt att bygga och leva som inte påverkar miljön lika mycket som annat byggande.

Men det var en tuff kamp att övertyga kommunen om att naturhuset var en bra idé.

Politikerna var positiva men tjänstemännen skeptiska eftersom tomten som familjen köpt av Vallentuna kommun ligger i ett riksintresseområde för kulturhistoria.

Här gick en gång den gamla handelsleden Långhundraleden.

På tomten låg torpet Sundbyberg från 1840-talet, som fick rivas eftersom det enligt Björn var murket och väldigt eftersatt.

– Det var synd. Men på ett sätt återuppväcker vi det gamla torpet nu när vi odlar egen mat och så.

Världen håller på att gå sönder… Vi vill åtminstone visa andra att det finns alternativa sätt att bygga och leva.Björn Wallentinus

Fakta

Arkitekten Warne var i framkant

Arkitekten och humanekologen Bengt Warne (1929–2006) ville slå ett slag för en livsstil i samklang med naturen.

Gällande boendet var en grundtanke att huset skulle ta hand om sina invånare.

Hans naturhus i Saltsjöbaden var ett experiment för att undersöka om ett vanligt småhus verkligen kunde återvinna energi och skapa ett eget kretslopp. Svaret blev ja.

Källa: bengtwarne.malwa.nu