Min lokala hjälte

Familjen satsade allt – på friterad kyckling

Basel Almarsi, 30 år, är en av ägarna till Happy chicken.
Basel Almarsi, 30 år, är en av ägarna till Happy chicken.
Familjen Almasri-Louise sålde sin lägenhet för att kunna öppna sin första restaurang, Happy chicken, i Vårberg för knappt ett år sedan. Förra måndagen öppnade nummer två i Högdalen. Och nummer tre är på gång.

– Inom tio år kommer du att se våra restauranger över hela Sverige, säger Alice Louise.

Det låter som en framgångssaga i vardande. Basel Almasri började på golvet i den första Vapiano-restaurangen på Stureplan och jobbade sig upp till assisterande restaurangchef med ansvar för 90 anställda.

Efter fem år på den stora tyska pastarestaurangkedjan var han mogen för att ta steget och starta eget tillsammans med sin fru Alice Louise.

Och de visste precis vad de skulle satsa på.

– Fried chicken-kedjor finns i hela världen men inte i Sverige. I stället för att bli franchisetagare för någon av de stora internationella kedjorna så tänkte vi starta vår egen kedja. Så kan vi göra ­precis som vi vill, säger Alice.

Målet är skyhögt.

– Vi vill bli franchise-givare och räknar med expansion i hela Sverige, säger Alice som om det vore den mest självklara sak i världen.

Hon förklarar hur de ska nå dit:

– Först måste vi bygga vårt varumärke med 8–10 restauranger, sen kan vi börja hyra ut vårt varumärke, säger hon.

Men för att komma igång behövdes det pengar.

– Vi sökte lån för att starta den första restaurangen i Vårberg men ingen ville satsa på det.

Då sålde familjen sin lägenhet och satsade pengarna på restaurangen. Den 6 mars förra året öppnade Happy chicken i Vårberg.

– Sen gick det lättare. När vi kunde visa hur bra det gick i Vårberg så öppnades plötsligt flera dörrar, säger hon.

Förra måndagen öppnade familjen sin andra Happy chicken-restaurang i Högdalens centrum. Kön ringlade lång utanför när Basel slog upp portarna vid tretiden.

Alice berättar att en tredje restaurang redan är på gång. Hon vill inte avslöja var förrän allt är klart, men säger att de inom kort kommer att skriva under ett hyreskontrakt för en lokal ”i ett större centrum i söderort”.

Själv är hon sjuksköterska till yrket, men jobbar också med restaurangerna nu.

– Just nu är jag mammaledig och jobbar mest administrativt och med marknadsföring. Vi har fyra små barn.

Varför ”Happy chicken”?

– För att vi vill skapa glädje när folk besöker oss. Men kycklingarna föds upp under bra förhållanden, frigående i stora hönshus i Danmark.