Familjen tog upp jakt på smitaren

Familjen följde efter Forden som smet efter krocken. Jakten gick genom Spånga, Tensta och slutade i Rinkeby där polisen kom i kapp.

En familj på fem personer hade varit och helghandlat när de plötsligt blev prejade och påkörda av en mörkblå Ford i utkanten av Spånga. Familjen tutade och signalerade att bilen skulle stanna. Men den smet och familjen bestämde sig för att stanna bilen på en mack för att ringa polisen.

– Vi hamnade i kö i minst 15 minuter. Till sist svarade polisens radiocentral. Just som vi börjat prata körde smitarna förbi oss igen och vi bestämde oss för att köra efter, berättar mamman.

Forden var lätt att känna igen eftersom familjen skrivit ner numret på registreringsskylten. Dessutom var stötfångaren på de misstänkta smitarnas bil förstörd efter smällen. Jakten gick längs med Bromstensvägen och smitarna försökte flera gånger skaka av sig sina förföljare genom att blinka utan att svänga och ta flera varv i rondeller. I närheten av Tensta och Rinkeby anslöt polisen.

– Då var det gasen i botten, säger mamman som också berättar att polisen hann i fatt Forden i Rinkeby.

Fem ungdomar ska enligt polisen ha lämnat bilen. Polisen lyckades identifiera två i tumultet som uppstod och föraren är nu misstänkt för olovligt smitning från trafikolycka.

Enligt Västerortspolisen finns just nu en negativ trend där bilister blir allt mer aggressiva.

– Folk är mer benägna att kliva ur bilen och börja slåss i stället för att byta telefonnummer och ringa försäkringsbolaget. Vi får ofta gå emellan och medla, säger Per-Erik Bärneman på Västerortspolisens trafiksektion.

Att det som i Spångafallet blir biljakter är inte heller ovanligt.

– Det händer varje dag att bilister försöker köra ifrån oss när vi försöker stoppa dem. Ofta är det folk som inte har körkort. Det är ett bötesbrott från början, men en vansinnesfärd på gångvägar genom bostadsområden kan sluta med att människor blir invalidiserade för livet, och fängelse i upp till sex år, säger han.

Västerortspolisen upplever även att smitningsolyckorna har ökat drastiskt – ett brott som innebär dryga böter om föraren åker fast.

Fakta

Fler smitningar

Mellan 2008 och 2011 hade smitningarna i länet ökat med nio procent.

I Spånga-Tensta är ökningen fem procent. 2011 anmäldes 59 fall till polisen.

I år har 2 322 smitningar rapporterats i länet under de tre första kvartalen.Källa: Brå