Familjen tog upp jakten på smitare

En familj på fem personer följde efter en bilförare som smet efter en krock. Jakten gick genom Spånga, Tensta och slutade i Rinkeby där polisen hann i kapp.

Enligt polisen har smitningarna i västerort ökat.

Familjen hade varit och helghandlat i Kista och Bromma och var på väg till sista anhalten: Barkarby. På väg dit blev de plötsligt prejade och påkörda av en mörkblå personbil i utkanten av Spånga. Där och då tog lördagsutflykten en abrupt vändning.

Familjen tutade och signalerade att bilen skulle stanna. Men den smet och familjen bestämde sig för att stanna bilen på en mack och för att ringa polisen.

– Vi hamnade i kö i minst 15 minuter. Till sist svarade polisens radiocentral, berättar mamman i familjen.

– Just som vi börjat prata körde smitarna förbi oss igen och vi bestämde oss för att köra efter.

Personbilen var lätt att känna igen eftersom familjen skrivit ner numret på registreringsskylten. Dessutom var stötfångaren på de misstänkta smitarnas bil förstörd efter smällen.

Jakten gick längs med Brom­stensvägen, en av Spångas mest olycksdrabbade gator, och smitarna försökte flera gånger skaka av sig sina förföljare genom att blinka utan att svänga och ta flera varv i rondeller.

I närheten av Tensta och Rinkeby anslöt polisen till jakten – som plötsligt fick ett helt annat tempo.

– Då var det gasen i botten, säger kvinnan som också berättar att polisen hann i fatt personbilen i Rinkeby.

Fem ungdomar ska enligt polisen ha lämnat bilen. Polisen lyckades identifiera två stycken i det bråk som blev. Föraren är nu misstänkt för olovligt smitning från trafikolycka.

– Nu känner vi mest att det är synd att så unga människor gör så här. Men hade det hänt igen är jag och maken rörande överrens om att vi inte skulle ha följt efter själva. Man vet aldrig vad som kan hända, säger mamman.

Enligt Västerortspolisen syns just nu en negativ trend där bilisterna blir allt mer aggressiva – inte bara bakom ratten, utan även utanför bilen när det väl har smällt.

– Folk är mer benägna att kliva ur bilen och börja slåss i stället för att byta telefonnummer och ringa försäkringsbolaget. Vi får ofta gå emellan och medla, säger Per-Erik Bärneman på Västerortspolisens trafiksektion.

Att det som i Spångafallet blir biljakter är inte heller ovanligt.

– Det händer varje dag att bilister försöker köra ifrån oss när vi försöker stoppa dem. Ofta är det folk som inte har körkort. Det är ett bötesbrott från början, men en vansinnesfärd på gångvägar genom bostadsområden kan sluta med att människor blir invalidiserade för livet och fängelse i upp till sex år.

Västerortspolisen upplever även att smitningsolyckorna har ökat drastiskt – ett brott som innebär dryga böter om föraren åker fast.

Men polisen berättar också att det är svårt att fälla någon för smitning eftersom det är svårt att i efterhand bevisa vem som kört bilen vid olyckstillfället.

Smitarna trängde sig förbi familjens bil och stötfångaren slets loss i krocken. En stund efter olyckan fick familjen syn på smitarnas bil igen och körde efter.

Fakta

Fler smitningar

Från 2008 till 2011 ökade smitningarna i länet med 9 procent.

I Spånga-Tensta var ökningen 5 procent. 2011 anmäldes 59 fall.

I år anmäldes 2 322 smitningar i länet under perioden januari–september.Källa: Brå