ANNONS

Familjen vräks efter branden

Roland Isaksson fick permanenta skador av branden och förlorade sitt och sönernas hem.
Roland Isaksson fick permanenta skador av branden och förlorade sitt och sönernas hem.
"Jag fattar inte att de kunde göra så" säger Eddie Lövenås.
"Jag fattar inte att de kunde göra så" säger Eddie Lövenås.
Branden startade på våningen under familjens lägenhet. Brandorsaken är fortfarande oklar.
Branden startade på våningen under familjens lägenhet. Brandorsaken är fortfarande oklar.
I våras prisades Eddie Lövenås av brandkåren för sina insatser vid branden på Kavallerigatan. Nu står det klart att familjen inte får återvända till lägenheten.
– Det är rent horribelt det som hänt, säger pappa Roland Isaksson.
ANNONS

Natten den 17 april 2016 var Roland Isaksson en av flera boende som hoppade från andra våningen, när hemmet på Kavallerigatan stod i brand. Båda sönerna och den ena sonens flickvän var i lägenheten när de fick fly från lågorna.

Branden startade i en lägenhet en våning under Rolands men brandorsaken har inte kunnat utredas.

Den äldsta sonen Eddie Lövenås sprang mellan lägenheterna och knackade på fönster, trots att han skadat sig när han hoppat från balkongen. I början av maj prisades hans insatser av Attunda brandkår, som en viktig del av räddningsarbetet.

Nu står det klart att familjen inte kommer att få flytta tillbaka in när lägenheten har återställts efter branden.

– Det är så man undrar om man verkligen kan göra så, säger Roland Isaksson.

Efter att han hade hjälpt de andra att ta sig ner från lägenheten var lågorna så höga att Roland fick slänga sig från balkongen. Han bröt ryggen och krossade bägge fotkulorna när han landade. I dag har han tagit sig ur både rullstol och kryckor. Men skadorna blir inte helt bra, han har kronisk smärta och nedsatt funktion i ryggen och ena foten.

– Det här har förändrat hela mitt liv. Jag har inte bara straffats med ett livslångt handikapp, nu är jag även bostadslös.

”Det är sorgligt allt egentligen. Först kände jag ilska, sen frustration. Nu tycker jag bara att det är tragiskt.” säger Roland Isaksson.

Roland Isaksson fick permanenta skador av branden och förlorade sitt och sönernas hem.

Enligt en drygt hundra år gammal lag har hyresvärden rätt att riva kontraktet om en lägenhet förstörs av brand. Om lägenheten är så skadad att den inte kan användas har hyresgästen ingen rätt att flytta tillbaka. Samma lag har även tillägget att om en hyresgäst inte bor i sin lägenhet förlorar hyresgästen borätten.

ANNONS

– Det är fortfarande jobbigt att tänka på, att vi bara blev utslängda. Att de har rätt enligt lag att göra så är helt sjukt tycker jag, säger Eddie Lövenås.

Framtiden osäker

Roland har hyrt lägenheten i sju år av bostadsrättsföreningen Kavalleristen 2009. Som ensamstående pappa har han och hans två sönder bott där tillsammans.

När Roland har mailat bostadsrättsföreningen och frågat när de kan flytta tillbaka fick han inget svar. En vecka senare kom mailet från föreningens jurist om att kontraktet var hävt och att lägenheten skulle återställas till en bostadsrätt.

– De väntar tio månader. De kunde väl ha hört av sig tidigare? Det är så illa skött, säger Roland Isaksson.

De senaste veckorna har Roland och pojkarna träffats för att titta på inredning och planera hur de ska fixa i ordning lägenheten. Hade de känt till att de inte skulle få flytta tillbaka hade de kunnat titta på andra alternativ, eller kanske få hjälp från försäkringsbolaget eller kommunen, menar Roland.

– De måste ha planerat det här länge men inte meddelat mig. Det känns som att jag har fått benen bortslagna.

Branden startade på våningen under familjens lägenhet. Brandorsaken är fortfarande oklar.

I och med att hyreskontraktet är upprivet kommer inte försäkringsbolaget betala ut ersättning för tillfälligt boende, inte heller stå för magasinering av de tillhörigheter som kunde räddas efter branden. Efter branden har de inte kunnat bo tillsammans, sönerna har bott hos sin mamma och Roland har bott med sin partner Eva. De blev ”tvångssambos” som han uttrycker det.

Hur det blir framöver är oklart. För att få ett hyreskontrakt med Väsbyhem krävs 10 års kötid, Roland har sju. Bostadsrätterna i Väsby drar upp i för höga summor föra att det ska vara möjligt att köpa. Efter meddelandet om att hyreskontraktet hade förfallit kom ett mail där det stod att Roland var välkommen att buda på lägenheten i en öppen budgivning.

– Det känns som att någon hade stulit min bil och sen erbjudit mig att köpa tillbaka den.

När han låg på sjukhushuset läste han om fall där boende inte fick flytta tillbaka på grund av att de saknat hemförsäkring eller varit vållande till brand. Men han hade ingen aning om att hyresgäster som var försäkrade kunde bli av med sitt kontrakt, på grund av en brand som var utan deras kontroll.

– Jag har varit med om mycket tungt i mitt liv. Men det här är värsta jag har råkat ut för.

”Jag fattar inte hur de kunde göra så, hade vi inte haft någon annanstans att ta vägen hade vi stått på gatan” säger Eddie Lövenås.

Föreningen vill inte svara

Bostadsrättsföreningen vill inte själva svara på frågor utan hänvisar till deras jurist.

– Hyreskontraktet har förfallit i och med brand, det fanns helt enkelt ingen lägenhet kvar, säger Åsa Thonfors, fastighetsjurist på fastighetsägarna.

Innan branden hade föreningen fem hyreslägenheter. Tre hyresgäster har själva sagt upp kontraktet men nu har de andra två informerats om att föreningen kommer att bygga bostadsrätter i stället.

Varför har bostadsrättsföreningen valt att inte längre hyra ut lägenheter?

– Det är naturligt att föreningen bygger bostadsrätter eftersom det är en bostadsrättsförening.

Föreningen har väntat på att få ta del av all teknisk utredning innan de meddelade de tidigare hyresgästerna.

– Det har dragit ut på tiden men där framgår det att det inte gick att använda lägenheterna efter branden.

LÄS MER: