Familjens advokat: Ett trauma för hela familjen

16-årig pojke greps bryskt av polisen. Familjen o pojken berättar om händelsen och bemötandet.
Advokat Bengt Hesselberg kritisk – polisens misstag är ett trauma för hela familjen.
Familjens advokat Bengt Hesselberg kritisk mot att polisen grep 16-årige Tobias för jackrånet utan hållbara bevis.
– Det är så upprörande att man inte haft på fötterna och så gör man så här allvarliga saker som att sätta ett barn i arresten.

16-årige Tobias, som egentligen heter något annat, och tre andra ungdomar greps tidigt på morgonen den 14 februari misstänkta för att ha rånat en pojke vid Tibble station.

Bengt Hesselberg var med som familjens juridiska ombud när anhållne Tobias i arrestens kläder fördes in till förhöret i Solna polisstation.

– Man måste vara väldigt försiktiga med att sätta så här unga människor ensamma i en cell. Här har man inte haft tillräckligt på benen. Det kan jag ha kritik emot, säger Bengt Hesselberg.

Bengt Hesselberg, advokat, Sju advokater

Tobias, 16, oskyldigt rånanklagad – väcktes och greps av polis

Besked dröjde en dryg månad – borttappat

Familjen fick fem dagar efter att Tobias greps ett muntligt besked från en av polisens utredare om att han inte längre var misstänkt.

Men när inget skriftlig beslut skickades ut från åklagaren kom familjens oro tillbaka.

Först i slutet av mars – fem veckor senare – kunde Tobias och familjen andas ut. Då hade hans mamma själv ringt upp åklagaren för att kräva besked.

”Jag kan inte svara på varför det dröjde, om det hade försvunnit i postgången.”

Åklagare Pontus Klang

Enligt åklagare Pontus Klang handlar det i princip om att göra ett kryss i systemet, då går ett besked automatiskt i väg till målsägande.

Varför dröjde det skriftliga beskedet om att han är avförd från utredningen?

– Jag kan inte svara på varför det dröjde, om det hade försvunnit i postgången. Jag skickade ut en ny kompletterande underrättelse, säger åklagare Pontus Klang, som tagit över utredningen från en kollega.

”Ett trauma för hela familjen”

Bengt Hesselberg säger att han inte tror att åklagare och polis förstår hur gripandet och den utdragna processen påverkat familjen.

– Det blir ju ett trauma för hela familjen.

Familjens advokat: Ett trauma för hela familjen