Familjens stuga brann ner – igen

Att odla är Fatimeh och Roger Spaners största hobby men efter att deras stuga bränts ner för andra gången ger de upp lotten. ”Vi vill inte vara kvar här, det gör för ont”, säger Roger.
Att odla är Fatimeh och Roger Spaners största hobby men efter att deras stuga bränts ner för andra gången ger de upp lotten. ”Vi vill inte vara kvar här, det gör för ont”, säger Roger.
I flera år var kolonistugan familjens samlingspunkt. I dag finns det bara aska kvar.

Nu ger odlingsfantasterna Roger och Fatimeh Spaner upp kolonidrömmen.

– Vi orkar inte en gång till, säger Rissneborna.

Tidigt en lördagsmorgon i slutet av april fick Roger och Fatimeh Spaner ett samtal från polisen. Deras stuga på Sundbybergs koloniträdgårdsförening stod i lågor.

– Vi hade haft inbrott kvällen innan och tyckte att vi kommit lindrigt undan. De hade bara stulit två chipspåsar. När vi kom hit var brandkåren här men det fanns ingenting att göra, säger Roger.

Den lummiga lotten ligger avskilt och insynsskyddat.

– Det är så fint här, en oas mitt i stan. Vi brukar vara här hela sommaren och barnbarnen var här hela tiden. Det var familjens samlingspunkt. Vi firade alla födelsedagar här. Nu är allt borta, säger Fatimeh.

Paret har varit med i föreningen i tio år. För sju år sedan råkade de ut för samma sak. Då byggde de upp stugan igen. Men inte den här gången.

– Det gör för ont, särskilt när man varit med om det en gång tidigare. Inbrott och stölder har vi vant oss vid men det här, det är för farligt för oss, säger Roger.

Överallt på tomten ligger spår efter vad som ser ut att ha varit ett kalas. Oöppnade burkar med läsk, halvdruckna petflaskor och glassförpackningar samt en smältskadad plastbytta fylld med gröna godisstänger.

– Det verkar som några ungdomar haft fest och försökt värma sig med en brasa. Jag hittade vår brandsläckare tömd på tomten så de ser ut som att de försökt släcka men inte vetat hur, säger Roger.

Polisen har lagt ner utredningen i brist på spaningsuppslag.

– Det är inbrott här varje vår och höst, man får inte ha någonting i fred. Och polisen lägger ner utredningarna en efter en, säger Roger.

Flera odlare som Lokaltidningen Mitt i varit i kontakt med säger att skadegörelse, inbrott och stölder är vanligt förekommande på området.

Sedan 2012 har 25 anmälningar om stöld genom inbrott, skadegörelse och hemfridsbrott på koloniträdgården kommit in till polisen. Hittills i år har tre inbrott anmälts.

På Valborg upptäckte Ulla Kron att någon rivit runt i hennes stuga.

– Jag fick en chock. Det går inte att beskriva hur hemskt det såg ut. Det låg glassplitter överallt och möblerna var omkastade, säger hon.

Det är också vanligt att människor tar sig in i stugorna för att övernatta, enligt föreningens ordförande Kicki Fjellström. Enligt henne har åtta olika incidenter inträffat hittills i år.

Att patrullera runt koloniträdgården ingår i polisens vanliga rutin. Några extra åtgärder har inte satts in sedan branden.

– Vi arbetar aktivt med att öka tryggheten och minska brottsligheten i hela lokalpolisområdet Solna-Sundbyberg där vi hela tiden måste prioritera bland våra arbetsuppgifter, säger Jerry Elmqvist, lokalpolisområdeschef.