ANNONS

Familjer håller barn hemma från skolan

Två familjer vägrar att ta sina barn till skolor i västerort.

Nu hotas de av böter på 1 000 kronor – för varje dag som barnen inte är i skolan.
ANNONS

Den ena familjen har hållit sina barn hemma från skolan i västerort i flera år. De har flera gånger ansökt om att få bedriva hemundervisning, men ansökningarna har avslagits.

– I skollagen från 2010 skärptes reglerna om hemundervisning. Enligt svensk lag är den möjligheten i princip obefintlig, säger Ted Sandqvist, skoljurist på utbildningsförvaltningen.

Processen om hemundervisning avgjordes slutgiltigt i Högsta förvaltningsdomstolen 2013.

Trots att kommunen fick rätt vägrar vårdnadshavarna att ta sitt numera enda skolpliktiga barn till skolan.

Dessutom har utbildningsnämnden enats om ett föreläggande som innebär att föräldrarna måste böta 1 000 kronor per skoldag barnet inte kommer till skolan i höst. Vitesbeloppen har höjts allt eftersom.

– De här familjerna överklagar beslutet till alla instanser. Därför tar processerna lång tid att pröva. Genom att höja beloppen skärper staden sina påtryckningar, säger Ted Sandqvist.

Pappan i familjen anser sig ha grund för sitt handlande enligt FN:s mänskliga rättigheter. Han säger att svenska myndigheters inställning till hemundervisning är avog och menar att situationen är annorlunda i andra nordiska länder.

– De höga vitesbeloppen driver familjer ut ur landet. Vår uppfattning är att barn som fått hemundervisning klarar sig minst lika bra som elever som gått i vanliga skolor, säger han.

En annan familj i väster­ort anger religiösa och filosofiska skäl för att hålla barnen hemma från skolan. Även de vårdnadshavarna har fått nej till att bedriva hemundervisning. De hotas också av böter.

ANNONS

Det här två fallen är de enda pågående ärendena med skolvägrande familjer inom Stockholms stad.

En rektor berättar att skolledningen genom möten och telefonsamtal försökt förändra föräldrarnas inställning. De har även anmält situationen till sociala myndigheter.

– Som rektor är man mån om att alla barn ska få gå i skolan. Det handlar dels om en social samvaro, dels om att hela lärandesituationen är viktig för att man senare ska kunna fungera som samhällsmedborgare, säger rektorn.

Fakta

Skolplikt gäller från sju års ålder

Skolplikten startar höstterminen det år barnet fyller sju år, och upphör efter nian, alternativt tionde året för specialskolan.

Om föräldrar inte gör vad de kan för att barnen ska fullgöra sin skolgång kan de få förelägganden. Sådana förelägganden kan kombineras med böter.

Källa: Skollagen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.