I måndags dök det upp lappar om att campingen ska vara tömd sista september. För flera av de drygt 30 personer som bor här året runt betyder det att de inte vet vart de ska ta vägen.
– Vad ska vi göra? De får kasta ut oss helt enkelt. Var är det meningen att vi ska göra av allt?, säger Reine Dahlin som har bott på campingen i fem år.
Reine Dahlin kommer från Värmland och berättar att han bott på campingen i fem år. Han måste nu riva sin altan och allt kring husvagnen och vet inte vad han ska göra av allt.
Angie Gray
I dag drivs campingen av företaget VeraOmni, som har ett driftavtal med kommunen sedan 2018 och där sista möjligheten till förlängning nu gått ut. Kommunen förlängde avtalet till sista september för att campingen skulle kunna ha öppet över sommaren och företaget kunna återställa platsen.
I juni beslutade idrotts-, kultur- och fritidsnämnden att campingen ska arrenderas ut till en husvagnsförening. Något arrendeavtal är dock inte på plats ännu men tanken är att campingen ska öppna igen med en ny aktör.
Utanför Patrik Neréns husvagn berättar grannarna att ett tiotal barn bor på campingen.
– Det här är hennes trygghet, hur ska jag förklara det här för mitt barn? Det här är inte mänskligt, säger Lisa Forzelius som bor här med sin dotter.
Fått ett telefonnummer
På lapparna angavs ett särskilt telefonnummer till social- och äldreförvaltningen, dit boende kunde vända sig för att få råd kring sin bostadssituation. Både Lisa Forzelius och Patrik Nerén har kontaktat dem och har fått besked att det blir vandrarhem som blir aktuellt om de inte hittar någonstans att ta vägen.
Lisa Forzelius och Patrik Norén är båda oroade kring kommunens beslut att tömma campingen.
Angie Gray
Flera av barnen har NPF-diagnoser och kroniska sjukdomar som gör att ett eventuellt boende på vandrarhem blir svårt, menar föräldrarna.
– Vi har frågat kommunen om de inte ser det här som en vräkning, men de anser inte det för att man inte kan vara skriven på en camping. Men folk har ju varit det här i över 25 år, säger Henrik Nielsen som själv bott på campingen i 17 år.
Vad kommer ni att göra om det här beslutet står fast?
– Det är en katastrof, jag kan ju inte sova i bilen. Det känns som att kommunen anser att vi som bor i husvagn är hemlösa. Men så är det inte, man bestämmer själv hur man vill bo. Man bor bättre så här än i ett betongblock, säger Patrik Nerén.
Utanför hans husvagn berättar de att flera boende på campingen av olika anledningar inte har möjlighet att få en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden.
Patrik Norén bor på campingen med sina tre barn. När lapparna sattes upp var två väktare med, något som upprör flera av de boende. – Vi är medmänniskor, vi är precis som alla andra arbetare. Det är en feghet, säger Patrik Nerén.
Angie Gray
– Här är hyran 2800 kronor plus el, det är stor skillnad mot att betala en hög hyra. Många har redan med den lägre summan svårt att få mat på bordet till sig och sin familj, säger Henrik Nielsen.
Flera av dem är kritiska till hur ärendet har hanterats.
– Campingen har bytt aktörer flera gånger förut men har aldrig behövts tömmas tidigare, säger Peter Jonson, ordförande i styrelsen till Östnora husvagnsförning Stödhjulet.
Föreningen hoppas nu kunna ta över driften av campingen men behöver tid på sig att bli klar med alla detaljer. Men det kommer inte finnas någon möjlighet att bo på campingen året runt, oavsett vad som händer med det.
Henrik Nielsen, Lisa Forzelius och Patrik Norén bor alla på campingen året runt. Peter Jonson, t.h, bor på annan plats men har sin husvagn på campingen. Han är även ordförande i Östnora husvagnsförening Stödhjulet.
Angie Gray
Kommunen står fast
Enligt Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande, kommer campingen att behöva vara tom den 1 oktober.
– Det är helt fast, oavsett vad man tycker om det. Det här avtalet har funnits sedan 2018, och visst hade kommunen kunnat vara tydligare gentemot driftoperatören att det inte ska vara permanenta boenden här. Men det är inget konstigt att säga upp en entreprenör. För kommunens del så är det här en camping för friluftsliv och turism, det ska inte vara möjligt att vara skriven där. Den här platsen ska nu städas av och sedan ska ett nytt arrendeavtal komma på plats, säger han.
Enligt honom är måndagens besked ingen nyhet.
– Både företaget och de boende har vetat om det här sedan januari att det nuvarande avtalet går ut. Rent rättsligt så måste det nu upphandlas.
Är inte det här i praktiken en vräkning?
– Kommunen har inte tillåtit att det här ska vara ett permanent boende så vi vräker ingen. Men jag kan absolut förstå att det känns som det – jag är inte helt känslokall.
Han menar att kommunen har visat att man är tillgänglig genom att erbjuda ett nummer där de boende kan få hjälp.
– Men varje enkilt fall måste prövas individuellt, det är inget som man kan göra för de boende som grupp.
Liza Forzelius ser inte vandrarhem som ett alternativ för henne och hennes dotter.
Angie Gray