ANNONS

Familjer vill bo på Kungsholmen

Linda Vidarsdottir tror att unga bor på Kungsholmen för att de vill leva samma livsstil, även när de skaffar barn.  Nyblivna Kungsholmsbon Linda Vidarsdottir och hennes dotter Kristin får hälp med vaccination av barnsjuksköterskan Marie Olander Carlson.
Linda Vidarsdottir tror att unga bor på Kungsholmen för att de vill leva samma livsstil, även när de skaffar barn. Nyblivna Kungsholmsbon Linda Vidarsdottir och hennes dotter Kristin får hälp med vaccination av barnsjuksköterskan Marie Olander Carlson.
Nya bostäder byggs, unga flyttar in och överallt på Kungsholmen syns barnvagnar.

Antalet nyfödda barn har nästan fördubblats jämfört med för tio år sedan och trycket ökar på barnavårdscentralerna.
ANNONS

På trottoarer, i parker, på caféer. Det är svårt att missa att barnvagnarna som cirkulerar på Kungsholmen. I entrén på nyöppnade barnavårdscentralen Västermalm står tre av dem när Lokaltidningen Mitt i är på besök.

I väntrummet har man tapetserat en hel vägg som föreställer en tropisk djungel med djur från hela världen. Linda Vidarsdottir sitter med sin 1-åriga dotter Kristin i en sofforna. Kristin har svårt att sitta still och vill helst vara på golvet.

– Jag tror att många unga vill bo kvar i stan så de kan behålla sin livsstil, även när de får barn, säger Linda Vidarsdottir.

Hon bor själv på Sankt Eriks­gatan med sin man och dotter. De flyttade hit från Island för några månader sedan och fick tag på lägenheten via en läkarkollega.

– Det är väldigt trevligt här med parkerna och lekplatserna. Många här har ju barn så man har mycket sällskap. Men på Sankt Eriksgatan är det alldeles för stökigt, säger hon.

Lite längre ner i korridoren, i ett av besöksrummen, är Anna Rüberg och Manuel Chinchilla på besök med sin två veckor gamla son Victor. De flyttade in i ett av de nybyggda husen i Stadshagen i somras och känner inte alls av samma stök som Linda Vidarsdottir. Tvärtom har de nära till grönområden och vatten.

– Här bor man ju lite i utkanten, men det är ändå nära till allt, säger Anna Rüberg.

För drygt två månader sedan öppnades barnavårdscentralen Västermalm på Kungsholmen. Fyra sjuksköterskor tar nu emot patienter till både barnavårdscentralen och deras amningsmottaging på Sankt Göransgatan.

– Det har varit ett högt tryck här de senaste veckorna. Än så länge har vi kunnat ta emot alla men på barnmorskemottagningen får vi säga nej till folk dagligen, berättar Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska och barnsjuksköterska.

ANNONS

Även statistiken talar sitt tydliga språk. På tio år har antalet nyfödda nästan fördubblats. Att det byggs mycket bostäder i kombination med att unga flyttar in är två stora faktorer till ökningen.

– Det har skett ett generationsskifte på Kungsholmen – pensionärerna har ersatts av unga vuxna, säger Jeanette Bandel som arbetar med statistik på företaget Sweco, på uppdrag av Stockholms stad.

På Kungsholmens stadsdelsförvaltning märker man också av ökningen av barn. Just nu står 160 barn i kö för att få en förskoleplats till våren. Vid årsskiftet kommer en ny förskola att öppnas i Stadshagen med 65 platser och fler projekt är på gång.

– Det är ett pusslande men vi räknar med att alla ska få plats, säger Göran Sjöqvist, biträdande avdelningschef på barn och ungdom.

I ett av besöksrummen håller Elisabeth Hjärtmyr på att väga Victor. Han har ett tag kvar tills det är dags att börja i förskolan, men det känns lite oroande redan nu att så många skaffar barn på Kungsholmen, menar hans mamma.

– Det kan nog bli rätt tufft att få dagisplats, det kanske inte kommer att bli precis där vi bor, säger Anna.

Framtiden har de svårt att sia om, men som det känns nu vill de bo kvar.

– I alla fall de närmsta åren. Just nu känns det väldigt bra, säger Manuel Chinchilla.

Fakta

Kungsholmsbor blir allt fler

Källa: Stockholms stads Utrednings- och statistikkontor

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.