Familjerna får hjälp att börja om

Tony Kullman arbetade med att hjälpa familjerna under branden natten den 15 januari. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden som gjorde åtta familjer bostadslösa.
Tony Kullman arbetade med att hjälpa familjerna under branden natten den 15 januari. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden som gjorde åtta familjer bostadslösa.
Två veckor har gått sedan radhusbranden i Brunna. För de drabbade familjerna börjar nu arbetet med att återskapa det man förlorat.

– En sådan här process kan ta ett och ett halvt år, säger restvärdesledaren Tony Kullman.

Trots att det gått 13 dagar sedan branden luktar det fortfarande rök på Fajanstigen. Runt den nedbrunna fastigheten ligger tegelstenar täckta av sot och bland de snötäckta ruinerna av radhuslängan arbetar polisens tekniker med utredningen av brandorsaken.

Samtidigt börjar nu ett långt arbete för de åtta familjer som förlorade sina hem i branden.

– Det första är att köpa nya kläder och ordna alla praktiska grejer. Sedan diskuterar man med försäkringsbolaget hur man ska gå vidare och återskapa det man förlorat, säger Tony Kullman, restvärdesledare och brandorsaksutredare vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Under natten var han på plats som för att identifiera de drabbade, minimera och bedöma skadorna samt företräda försäkrings­bolagen de första timmarna.

– I det här fallet blev det inte så mycket att rädda, däremot fick vi ta hand om personerna som blivit utan hem, säger Tony Kullman.

Han förklarar att det största problemet ofta är att allt försvinner i en brand och att det kan vara svårt att komma ihåg allt man förlorat.

– Det är ju en lång process bara det, att återskapa och komma ihåg allt man blivit av med. Det kan ta lång tid bara att identifiera allt. En sådan här process kan ta upp till ett och ett halvt år innan den är klar. Sedan är det mycket som inte kan ersättas, som foton och gamla dokument.

De åtta familjerna har fått hjälp med boende av släkt, vänner och sina försäkringsbolag. Samtidigt har engagerade kommuninvånare hjälpt till genom att skänka kläder, mat, gosedjur och hygienartiklar som samlades ihop i Brunnagården, berättar Ingrid Karlsson, kyrkoherde vid Svenska kyrkan i Kungsängen.

– Vi är överhopade med grejer. Sedan har familjerna fått hämta det som de behöver. Jag tror att det har varit till mycket glädje.

Men givmildheten slutar inte där. Efter att flera personer har velat skänka pengar till förmån för de drabbade har kyrkan startat en hjälpfond.

– De är lite i chock så de har haft svårt att förstå vad de behöver. En del hade inte ens plånbok eller mobil. Så vi pratade med vår revisor som tyckte att det var en bra idé att folk får hjälpa till i den här svåra situationen. Det är sådan fantastisk kärlek, säger Ingrid Karlsson.

I det här fallet blev det inte så mycket att rädda.Tony Kullman

Fakta

Så kan du skydda dig

Fotografera innehållet i lådor, förråd och skåp så att du vet vad du faktiskt äger.

Ta en titt på din försäkring och se till att den är uppdaterad.

Köp ett brandsäkert skåp att förvara viktiga dokument, foton och smycken i, eller hyr ett bankfack.

Se till att din bostad inte är undervärderad.

Källa: Räddningstjänsten