Familjs hela bohag i magasin är borta

Kommunen betalade magasinshyran åt en familj. Värdet ska ha uppgått till 185 000 kronor.

Men efter att betalningen upphört är alla sakerna nu borta.

Haningepolisen utreder just nu en polisanmälan kring ett förråd hos en magasinsjätte i Haninge som ska ha tömts efter att hyran slutat komma in.

I förrådet har en Haninge-familj med missbruks- och brottshistorik haft alla sina tillgångar samlade. Totalt finns fyra barn i familjen och tillhörigheterna handlar om allt från kläder till foton.

Familjen bodde i en stor så kallad försökslägenhet på fyra rum i Haninge innan de vräktes förra våren. Nu bor familjemedlemmarna på olika adresser i landet.

Enligt familjen ska värdet i förrådet uppgå till 185 000 kronor.

Det var socialtjänsten i Haninge som till en början betalade hyran, men efter en tid slutade de att betala. Magasinspersonalen valde då att tömma förrådet – familjen fick reda på det först efteråt.

Britt Koch, sektionschef för försörjningsstöd, mottagning och ungdom i Haninge, menar att kommunen inte gjort fel.

– Vi kan betala för förråd i upp till ett års tid när någon blir av med boendet. Sedan är det upp till personerna själva att höra av sig till magasinet om de vill fortsätta att hyra. Vi kan inte magasinera skräp och ha kostnader i flera år. Det är ju skatte- pengar, detta.

Enligt Mats Eriksson från intresseorganisationen Attention Södertörn, som hjälper familjen, är det dock ingen på kommunen som talat om för familjen att de skulle höra av sig angående förrådet. Enligt honom har alla tillhörigheterna tillfallit magasinet och är nu på väg att auktioneras ut.

– Det är helt otroligt hur socialtjänsten har hanterat detta. Det är en stor skandal, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med den berörda familjen som gjort polisanmälan.

Det var en anställd på magasinet som nyligen ringde upp dem och förklarade att tillhörigheterna skulle auktioneras ut.

Tidningen har också talat med personal på magasinet, men de svarar att de inte vill lämna ut information om det inträffade till andra än kunden.

Fakta

Magasinering

I fall där personer med vissa problem blir vräkta från sina försöksboenden, kan kommunen betala hyra för magasinering av sakerna i upp till ett år.

Under tiden sker prövningar där det ska framgå om kommunen ska behöva fortsätta betala eller om personen kan göra det själv.

Källa: Haninge kommun