Fängelse för bränder mot socialtjänsten

Ett av socialtjänstens kontor som sattes i brand i höstas.
Ett av socialtjänstens kontor som sattes i brand i höstas.
Idag kom domen i ett mål där elva personer åtals för inblandning i en serie anlagda bränder, en av dem mot en socialsekreterare i Värmdö.

Två personer får fängelsestraff. En av dem, en Botkyrkabo i tjugoårsåldern, döms för grov skadegörelse, hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och medhjälp till grov skadegörelse.

Allt började med att socialtjänsten omhändertog ett barn och Botkyrkabon höll i samband med den processen fast en socialsekreterare från Värmdö på ett kontor i Tumba i maj förra året.

Det allvarligaste brottet tingsrätten nu dömt honom för inträffade dock natten till den 2 september förra året då han ska ha åkt hem till samma socialsekreterares familj i Värmdö och tänt på hennes bil.

Mannen har erkänt brottet men också att han var med och satte upp en del lappar på socialsekreterarens tomt. En annan Botkyrkabo som nu dömts till skyddstillsyn har erkänt att hon skrivit lapparna. På en av dem skrev kvinnan som är 20-årsåldern:

”Vi kommer inte att sluta, tills ni slutar”

Mannen som får fängelse i 1,5 år straffas också för medhjälp vid två bränder mot socialtjänsten i augusti.

Den andre som döms till fängelse kommer är en man i 40-årsåldern från Västerort. Mannen som tidigare är ostraffad är enligt tingsrätten den som förmått den betydligt yngre Botkyrkabon att utföra brotten. Brottsrubriceringen är anstiftan av grov skadegörelse och anstiftan av hot mot tjänsteman.

De två ska tillsammans betala 35 000 kronor i skadestånd till den utsatta socialsekreteraren.

Två personer döms till skyddstillsyn. En av dem är ovan nämnda kvinna som enligt tingsrätten gjort sig skyldig till medhjälp till både grov skadegörelse och medhjälp till hot mot tjänsteman. Tingsrätten övervägde fängelsstraff men menar att skyddstillsyn är det bästa för kvinnan som de befarar kan falla tillbaka i brottslighet.

Den andre Botkyrkabon som döms till skyddstillsyn frias från inblandning i attackerna mot socialtjänsten. Den unge Botkyrkabon ska dock ha gjort sig skyldig till både grov misshandel och misshandel. Brotten begicks när mannen var 16 år och 18 år och det är något som tingsrätten vägt in när den kommit fram till skyddstillsyn.

Övriga åtta som varit misstänkta för inblandning i målet frias. Ovan nämnda socialsekreterare som numera går under alias Margareta skriver på sitt twitter-konto Skyddsnätet.

Att attackera socialtjänsten och inte straffas är en katastrof för kåren. Håller tummarna för att domen kan överklagas.

Rättegången har pågått sedan 4 januari. Åklagaren hade yrkat på fängelse i minst sju år för den man i 40-årsåldern som misstänkts vara hjärnan bakom förra årets brandattacker (Se faktaruta) mot socialtjänsten. Två andra personer som åklagaren pekat ut som huvudpersoner i attackerna ville åklagaren se dömda till fängelse i minst 4 år för bland annat mordbrand och hot mot tjänsteman.

Förutom telefonavlyssning har åklagaren lutat sig mot bland annat filmer som spelats in och som lagts upp på Youtube. En av filmerna visar en demonstration utanför kommunkontoret i Tumba, en annan visar flera personer utanför socialkontoret i Tullinge efter en av bränderna.

Filmerna visar vad det funnits för motiv till brotten, sade åklagaren Jonas Lövström till Mitt i Botkyrka Salem i december.

Enligt åklagaren handlar motivet om missnöje efter att socialtjänsten i Botkyrka tvångsomhändertagit ett barn i Tumbatrakten.

Fakta

Detta har hänt

Den 12 maj förra året blir en socialsekreterare fasthållen på socialtjänstens kontor i Tumba. Det sker i samband med ett möte som gäller att kommunen ska omhänderta ett barn i en familj.

Mellan den 30 juni och 27 augusti utsattes socialtjänsten i Botkyrka för fem brandattacker. I samband med dåden sattes det upp lappar som bland annat kallade socialtjänsten för tjuvar.

Attackerna skedde mot lokaler i både Tullinge, Tumba och Hallunda. Även fordon blev utsatta för skadegörelse.

Morgonen den 2 september upptäckte den socialsekreterare som blev fasthållen i maj och värst utsatt i attackerna också att hennes bil blivit eldhärjad på tomten hemma i Värmdö. Även på hennes tomt satt lappar.

Elva personer hemmahörande i både Botkyrka och västra Stockholm har varit misstänkta för att i olika hög grad vara inblandade i attackerna.