Falsk polis stal från 97-åring

Fyra år och sex månaders fängelse. Det blir domen för den man från som lurat av äldre pengar och värdesaker förklädd till polis.

Den falska polisens brottsturné började i Stockholm, tog honom upp till Norrland och slutar nu i fängelse.

Den 44-årige mannen riktade speciellt in sig på äldre offer, ofta över 90 år. Han kartlade dem noggrant för att sedan besöka dem, presentera sig som polis och lura av dem pengar och värdesaker genom att säga att han utredde stölder och ville fotografera den äldres värdesaker.

I rättegången fanns det totalt 16 målsägare och utmaningen för åklagaren blev att binda mannen vid alla fallen. Detta med vittnen som i vissa fall hade svårt att minnas, andra drabbade hade avlidit.

Men tingsrätten gick ändå på åklagarens linje. I de fall inget utpekande fanns lutade sig domstolen mot den tekniska bevisningen, en mobiltelefon som mannen haft tillgång till och som ringt upp offren samt sökningar på deras namn på internetsidor.

Mannen har också fångats på ett flertal övervakningsbilder.

En av målsägarna var en 97-årig kvinna i Råsunda som den 17 januari i år fick besök av mannen. Hon blev av med fyra ringar, ett guldarmband och kontanter.

Mannen själv försvarar sig med att han ”inte minns allt han gjorde” på grund av ett kraftigt alkoholmissbruk. Samtidigt förnekar han att det är han som syns på de olika övervakningsbilderna samt att han varit på platserna vid de aktuella tidpunkterna.

Anledningen till att han, när han greps i Sundsvall, hade stulna smycken samt omkring 150 000 kronor i bilen, förklarar han med att han gjort bilaffärer.

Men tingsrätten trodde inte på mannens förklaring och nu döms han till fyra år och sex månaders fängelse. Han ska också betala nästan 130 000 kronor i skadestånd till sina många offer.