Fängelse för människorov

Fängelse i tre år blev det högsta straffet för de fem ungdomar som kidnappade en 18-åring i mars.

Två unga män dömdes till fängelse, och en till sluten ungdomsvård. De två tjejerna som var med friades av tingsrätten.

Det var i början av mars i år som fem ungdomar, tre män och två kvinnor i åldrarna 16-21 år, misshandlade och utpressade en 18-årig man i bland annat Husby.

Mitt i Kista har tidigare berättat om händelsen när de fem ungdomarna åtalades i maj. De misshandlade 18-åringen vid Husby gård och tog sedan med honom till en lägenhet i Tensta där samtliga övernattade. Dagen efter tvingade de av honom 100 000 kronor, genom att tvinga honom att överföra 55 000 kronor till en till dem närstående person, och att köpa smycken till dem i Kista galleria för 52 500 kronor.

Rättegången hölls strax efteråt och i måndags meddelades domen.

En av männen, som är 21 år, döms för människorov och utpressning till fängelse i tre år.

En 20-åring man döms till fängelse i 2 år för rån, människorov och utpressning.

En 18-årig man döms till sluten ungdomsvård i åtta månader för människorov och utpressning.

Båda tjejerna var åtalade för grov misshandel, människorov och utpressning men friades av tingsrätten, då de ansåg att de bara att varit med på håll.

En 62-årig man döms till dagsböter i 80 dagar å 50 kronor för penningtvätt. Han fick de 55 000 kronorna insatta på sitt konto, och överförde strax efteråt pengarna till flera olika konton för att dölja att pengarna kom från ett brott.

Bakgrunden till den brutala utpressningen var, enligt förhör med de inblandande, att en nära anhörig till brottsoffret tidigare hade krockat en bil som hon stulit från en av de nu dömda männen.

Efter den incidenten började han att utpressa henne och 18-åringen som misshandlades och utpressades på pengar.