ANNONS

Fängelse för tjuvar som lurade äldre

ANNONS

En 48-årig kvinna från Johanneshov har, tillsammans med en annan kvinna och man, dömts till fängelse för att systematiskt ha stulit från äldre personer runt om i Stockholms län.

– Vi har sökt efter den här ligan i två år. Till slut fick vi hjälp av Citypolisen som har lagt ner mycket resurser. Tjuvarna är proffs och specialiserade på äldre kvinnor, säger Lars-Owe Burlin, chef för Söderortspolisens åldringsbrottsgrupp.

Trion har letat efter potentiella offer och följt efter dem med bil för att se var de bor. Majoriteten av de bestulna är äldre ensamstående kvinnor med rullator eller käpp.

En av de två kvinnorna har ringt på hos den äldre och bett om att få komma in för att mäta köksfönstret eftersom hon ska flytta in i huset och vill sy gardiner. Samtidigt som den äldre kvinnan har varit upptagen i köket har någon av de andra i ligan sedan gått in i lägenheten och stulit smycken.

– De har gjort ett gediget arbete, spanat och valt ut sina offer. De har varit skickliga på att spela teater och att skapa ett förtroende hos de äldre, säger Lars-Owe Burlin.

Två av de äldre kvinnorna som har blivit bestulna bor i Hägersten respektive Älvsjö, men försök till stöld har gjorts hos flera andra kvinnor i Bandhagen, Farsta och Skarpnäck. I de fallen har de dock inte lyckats lura sig in i lägenheterna, eller inte kommit längre än till hallen.

Den 48-åriga kvinnan dömdes till 2,5 års fängelse. De två övriga inblandade dömdes till 3 års fängelse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.