Fängelse för våldtäkt efter krogkväll

En 42-årig man från Nacka kommun har dömts till fängelse för våldtäkt efter en krogkväll på Söder i Stockholm.
En 42-årig man från Nacka kommun har dömts till fängelse för våldtäkt efter en krogkväll på Söder i Stockholm.
En 42-årig man har dömts till fängelse för våldtäkt.
Mannen har nekat till brottet men Nacka tingsrätt bedömer att kvinnan och de vittnen som befann sig i lägenheten tillsammans med mannen och kvinnan lämnat uppgifter som gör att mannen kan fällas.

Kvinnan, en 22-åring, var på besök i Stockholm. Tillsammans med två väninnor besökte de en restaurang på Söder i Stockholm där de träffade några män.

En av väninnorna bestämde sig för att följa med en man som hon träffade på restaurangen. Det gjorde att 22-åringen inte kunde sova över i väninnans lägenhet.

En av männen föreslog att de skulle följe med honom hem på efterfest. 22-åringen ville inte det utan har enligt domen sagt att hon blev övertalad att följa med.

Hon tyckte det kändes konstig att följa med tre för henne okända män, bland annat med tanke på att hon har pojkvän.

42-åringen lovade enligt domen att hon kunde få sova ensam i hans sovrum.

Väl i 42-åringens lägenhet, på en adress i Nacka kommun, gick 22-åringen direkt och lade sig med kläderna på i sovrummet. Efter ett tag vaknade hon av att 42-åringen hade sex med henne.

Hon ropade på sin väninna som hjälpte henne ut från lägenheten. Ute på innergården ringde 22-åringen sin mamma som ringde polisen.

42-åringen har nekat till brott och har sagt att samlaget var frivilligt.

Nacka tingsrätt har konstaterat att ord står mot ord. Enbart kvinnans ord räcker enligt tingsrätten inte för fällande dom, även om tingsrätten betraktar kvinnan som mer trovärdig än mannen.

Men tillsammans med de uppgifter som kvinnans väninna och en av de andra männen har lämnat, att 22-åringen var mycket upprörd och chockad, och i det närmaste inte gick att kontakta, styrker det enligt tingsrätten att hon utsatts för brott, och att 42-åringen har tvingat kvinnan till samlag.

42-åringen är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden. Tingsrätten väger dock in att det är fråga om ett ”särskilt allvarligt brott” där lägsta straff är två år. I det här fallet har tingsrätten bestämt att fängelsestraffet kan stanna vid straffminimum, två års fängelse.

Mannen ska betala 125 065 kronor i skadestånd till kvinnan.

Händelsen inträffade i september.

Mannens advokat säger till Lokaltidningen Mitt i Nacka att hans klient är besviken på utfallet och kommer att överklaga.