Syskon frias för knivdråp

Kniven som användes vid dråpet.  Räddningspersonal fann 23-åringen i hissen. Han var vid liv, men förblödde sedan i ambulansen. Tre syskon häktades först för dådet.
Kniven som användes vid dråpet. Räddningspersonal fann 23-åringen i hissen. Han var vid liv, men förblödde sedan i ambulansen. Tre syskon häktades först för dådet.
Svea hovrätt friar båda syskonen som varit åtalade för inblandning i ett misstänkt mord i Fittja på julnatten.

Brodern har erkänt, men hovrätten menar att någon annan kan ha dödat hans lillasysters pojkvän.

Förra veckan friade en enhällig Svea hovrätt det syskonpar som varit åtalade för mord och grovt skyddande av brottsling efter att en 23-årig man misshandlades till döds med kniv på julnatten.

Tre syskon mellan 20 och 30 år hade samlat vänner i en lägenhet i Fittja. I sällskapet ingick den yngsta systerns pojkvän som också var den som misshandlades till döds vid tvåtiden på natten.

Firandet började lugnt med bland annat sällskapsspel. Men någon gång efter att gästerna gått uppstod bråk. Syskonen har i förhör beskrivit hur 23-åringen blivit allt mer påverkad och oregerlig. De två systrarna var enligt provtagningarna måttligt berusade, medan deras bror var helt opåverkad. Enligt äldsta systern blev lillasysterns pojkvän uppmanad att gå och lägga sig. Hon har i förhör hävdat att han tappade kontrollen.

Brodern har i både tingsrätt och hovrätt erkänt att det var han som stack lillasysterns pojkvän med en kökskniv. Tingsrätten dömde honom för dråp, men hovrätten menar att det trots mannens erkännande inte är uteslutet att någon annan kan ha utfört dödsmisshandeln.

– Broderns berättelse stämmer inte överens med den beskrivning som hans storasyster ger, säger Gösta Ihrfelt, hovrättsråd.

Brodern har i både tingsrätt och hovrätt hävdat att han handlade i nödvärn när 23-åringen höll ett strypgrepp om hans storasyster. Någon sådan berättelse finns dock inte från storasystern.

Enligt hovrätten talar detta för att broderns historia kan vara en efterhandskonstruktion och att ”bevisvärdet av hans erkännande minskar.”

– Det andra är att vi lyssnat på ett band från larmsamtalet strax efter händelsen, säger Gösta Ihrfelt.

Under larmsamtalet tar brodern på sig dådet. Har ger också en beskrivning av hur han gått till väga. Men på larmsamtalet hörs också någon i bakgrunden skrika ”det var jag som högg” och ”ta inte på dig skulden”. Hovrätten pekar också på att samtliga tre tog på sig skulden när polisen kom till lägenheten.

– Det här känns som ett omvänt Lindomefall. I Lindome skyllde två personer på varandra. Här har vi i stället tre personer som sagt att ”det var jag som gjorde det” och då menar hovrätten att de inte kan döma någon, säger polisens utredare Lars Lundin.

– Men systrarna gick ifrån sina erkännanden nästan direkt efter att de förstått att 23-åringen dött. Och de har gett rimliga förklaringar till varför de tog på sig skulden i panik, fortsätter han.

Lundin menar också att det finns en rimlig förklaring till varför storasystern gett en annan version i förhör än brodern.

– Han har ju hävdat att han handlade i nödvärn. Då måste han ju hitta på något som är nödvärn och berätta att systern sitter i strypgrepp. Och vore det så kan det vara fråga om nödvärn. Men storasystern har inte bekräftat det i förhör och jag har nästan provocerat henne på sådana minnen, men hon har hela tiden sagt nej.

Storasystern åtalades för skyddande av brottsling för att ha torkat av kniven. Hovrätten gick där på tingsrättens linje och friade henne.

Storasystern har i förhör hävdat att hon torkade av kniven i panik – att det inte fanns någon avsikt att försvåra utredningen.

Fakta

Fängelse i mars

Den 26 mars dömdes den 22-årige brodern till fyra års fängelse för dråp. Hans 28-åriga syster friades från åtalet om grovt skyddande av brottsling.

Hovrätten friar nu båda syskonen.